Barion Pixel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Nemcsak a weboldal küld a látogató böngészőjének cookie-t, de külső, független auditáló szolgáltatás (Google Analytics) is méri az oldal látogatását ilyen eszközzel. A mérési adatok kezeléséről a http://www.google.com/intl/hu/analytics weboldalon lehet részletesen tájékozódni

Hungarian
Kategóriák

Be tudunk vinni csak étkezéssel elegendő vitamint?

Be tudunk vinni csak étkezéssel elegendő vitamint?

Azt már mindenki kívülről fújja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend (és élet) alapja, hogy ellássuk a szervezetünket a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal. A "régi nagyok" nem ismerték sem a vitaminok, sem pedig az étrend-kiegészítők fogalmát, mégis makk egészségesek voltak. Adja magát tehát a kérdés, hogy vajon a modern kor emberének szüksége van-e vitaminokra, vagy csak marketingfogás az egész? 

A zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma régen és most 

Mindjárt keressük is meg a választ arra, hogy nagyanyáinknak, nagyapáinknak régen miért nem volt szükségük étrend-kiegészítőkre. A válasz pedig rendkívül egyszerű: a talaj mértéktelen kihasználása, vegyszerezése, és a nagyüzemi termelés révén a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma évről évre csökken.

A matek viszonylag egyszerű: ha 10 négyzetméternyi területen 2 paradicsompalántát termesztesz, akkor azoknak magasabb lesz a tápanyagtartalma, mintha 15 palántát ültetnél. Azonban a terméshozam és a profitmaximalizálás miatt a gazdák igyekeznek minden egyes négyzetcentimétert kihasználni, aminek következtében a tápanyagtartalom drasztikusan csökken. Ehhez jön még hozzá a már fent is említett vegyszerezés és a kimerült termőtalaj is.

Néhány ijesztő adat: 1 darab narancsban 1950-ben annyi A-vitamin volt, mint ma 21(!) darab narancsban. Ha pedig ugyanannyi C-vitaminhoz akarunk hozzájutni, mint amennyi egy almában régen volt, ahhoz ma 100x annyi almát kellene elfogyasztanunk. A kutatások szerint az elmúlt 50 évben 5-40%-ban csökkent a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin, B2-vitamin, foszfor, kalcium, vas és fehérje tartalma. 

Régen az emberek változatosan étkeztek, az ételek pedig tápanyagdúsak voltak, így egész egyszerűen nem volt szükség arra, hogy étrend-kiegészítőket szedjenek. Mára azonban, sajnos, ahhoz, hogy az ember egészséges maradjon, kénytelen vitaminokat szedni, máskülönben legyengül az immunrendszer, és fogékonyabb lesz a betegségekre, fertőzésekre. 

Lehetetlen egy nap olyan változatosan, és olyan mértékben étkezni, amivel kizárólagosan tudnánk pótolni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Nem is beszélve arról, hogy például már heti 21 darab narancs is rendkívül drága.

Az emberek vitaminszükséglete

Nézzük is meg, hogy milyen vitamin szükséglete van egy egészséges, napi 2000 kalóriát fogyasztó felnőttnek. 

Kalcium

Napi szinten 1100 mg kalciumra van szükség. Mi és mennyi kalciumot tartalmaz?

  • Alacsony zsírtartalmú tej (1 csésze = 290 milligramm) vagy sovány tej (1 csésze = 306 milligramm).
  • Babok, például szójabab (1/2 csésze = 130 milligramm) és fehér bab (1/2 csésze = 96 milligramm).
  • Spenót (1/2 csésze = 146 milligramm).
  • Zabpehely (1 csomag = 99-110 milligramm).

Kálium

Napi 4000 mg káliumra van szükségünk. Mi és mennyi káliumot tartalmaz?

  • Édesburgonya (1 édesburgonya = 694 milligramm)
  • Fehér burgonya (1 burgonya = 610 milligramm)
  • Fehér bab (1/2 csésze = 595 milligramm)
  • Banán (1 közepes banán = 422 milligramm)

Magnézium

Átlagosan napi 380-400 mg magnéziumra van szükségünk. Mi és mennyi magnéziumot tartalmaz?

  • Spenót (1/2 csésze = 81 milligramm)
  • Kesudió (1 marék = 74 milligramm)
  • Földimogyoró (1 marék = 50 milligramm)

A-vitamin

Egy egészséges felnőttnek napi 700-900 mikrogramm A-vitaminra van szüksége. Mi és mennyi A-vitamint tartalmaz?

  • Máj és belsőségek (10 dkg = 1490-9126 mikrogramm)
  • Édesburgonya (1 közepes burgonya = 1096 mikrogramm)
  • Spenót (1/2 csésze = 573 mikrogramm)

C-vitamin

A napi ajánlott bevitel 60-90 mg C-vitaminnak felel meg, ez azonban maximum arra elég, hogy az ember elkerülje a skorbutot. A mennyiség inkább 1000-2000 mg között kell, hogy legyen. Mi és mennyi C-vitamint tartalmaz? 

  • Narancs (1 közepes narancs = 70 milligramm)
  • Eper (1/2 csésze = 49 milligramm)
  • Sárgadinnye (1/4 közepes sárgadinnye = 47 milligramm)
  • Brokkoli (1/2 csésze 38 milligramm)

Érdemes megemlíteni, hogy a fenti adatok csupán átlagosnak tekinthetők. Minden ember különböző, egészen más vitaminszükséglete van egy 60 éves férfinak, aki dohányzik és rendszeresen iszik, mint egy 25 éves nőnek, aki odafigyel az egészségére. Ráadásul a gyümölcsök, zöldségek tápanyagtartalma is különbözhet attól függően, hogy milyen talajban termett, milyen volt a termesztés módja, mennyire kimerült a táptalaj satöbbi. Érdemes tehát a fenti adatokat inkább mankónak, és nem szentírásnak tekinteni. 

Summa summarum, ásványi anyagokra, vitaminokra és nyomelemekre tehát szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy egészséges maradjon. Hiszen pusztán étkezéssel ilyen változatosan és ekkora mennyiségben képtelenség bevinni a szervezetbe. 

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód étrendkiegészítő vitamin
Árukereső.hu Árukereső.hu