Barion Pixel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Nemcsak a weboldal küld a látogató böngészőjének cookie-t, de külső, független auditáló szolgáltatás (Google Analytics) is méri az oldal látogatását ilyen eszközzel. A mérési adatok kezeléséről a http://www.google.com/intl/hu/analytics weboldalon lehet részletesen tájékozódni

Hungarian
Kategóriák

Miben különbözik az omega-3, -6, és -9?

Miben különbözik az omega-3, -6, és -9?

Arról rengeteg helyen olvasni, hogy az omega-3 egészséges, és a fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, viszont az omega-6-ról és főleg az omega-9-ről már sokkal kevesebb szó esik. A cikkben utánajárunk, hogy miért fontosak ezek a zsírsavak, mi az előnyük, illetve hátrányuk, valamint megnézzük a lényeges különbségeket is.

Mi az az omega-3? Milyen pozitív és negatív hatásai vannak? 

Az omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav, úgynevezett esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes önmaga előállítani, ezért külső forrásból kell fedezni. Az omega-3 csoportjában tartozik 

  • az alfa-linolénsav (ALA), 
  • az eikozapentaénsav (EPA),
  • és a dokozahexaénsav (DHA) is. 

Főleg az EPA és a DHA fontos, hiszen ezek rendelkeznek az olyan jótékony hatásokkal, ami miatt az omega-3 szedése szükséges. Többek között:

  • gyulladáscsökkentő, 
  • szív-és érrendszer javító, 
  • memóriajavító
  • bőr-, és májregeneráló hatása lehet. 

Főleg étrendkiegészítőkön többször is találkozhatunk az EPA:DHA aránnyal. Ez egy olyan ideális, egyensúlyi mennyiség, amivel a legjobban ki lehet aknázni ezeket a pozitív hatásokat. Memóriajavításra például az ideális EPA:DHA arány 1:4. Vagyis 400 mg EPA-hoz, 1600 mg DHA-t kell bevinni (annak négyszeresét). 

Amennyiben májregeneráció a fő célunk, úgy az EPA:DHA arány felborul: 2:1 arányban kell bevinnünk, vagyis 800 mg EPA és 400 mg DHA bevitele javasolt. Napi minimum 500 mg DHA+EPA-t kell bevinni a szervezetbe, azonban betegség, gyulladás esetén a szervezet omega-3 igénye akár 2-3000 mg is lehet. 

Hátránya maximum hosszú távon, túlfogyasztás esetén lehetséges, valamint a szívproblémával küzdőknek kerülni kell a napi 1000 mg omega-3-mat meghaladó fogyasztást. Megtalálható

  • a kendermag olajban,
  • halakban (nagy mennyiségben például a heringben), 
  • a tökmagban,
  • a dióban,
  • a lenmagolajban.

Mi az az omega-6 zsírsav? Milyen ismert előnyei és hátrányai vannak?  

Ahogy az omega-3, úgy az omega-6 is egy esszenciális aminosav, vagyis be kell vinnünk külső forrásból, mivel a szervezet nem tudja maga előállítani. Az omega-6 zsírsavhoz tartozik 

  • a linolénsav, 
  • a gamma-linolénsav (GLA),
  • és a dokozapentaénsav (DPA). 

Ezek segítenek megőrizni a bőr és a sejtmembránok egészséget, valamint a rossz koleszterin, az LDL szintjét is. 

Itt viszont érdemes megállni egy percre. A túl magas omega-6 bevitel ugyanis többek között gyulladást okozhat, ami aknék, ekcéma, psoriasis vagy különböző bélrendszeri tünetek formájában jelenik meg. Sőt, növelheti a rákos megbetegedések kockázatát is. Épp ezért kell nagyon figyelni arra, hogy az omega-3 és -6 bevitele is egyensúlyban legyen: ideálisan az omega-3 és omega-6 aránya 1:3-hoz. 

A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy sokkal több omega-6-ot viszünk be a szervezetünkbe étkezéssel, mint omega-3-mat, így az arány nagymértékben felborul. Mivel előbbi a repce-és a napraforgóolajban is megtalálható, amiből köztudottan sokat fogyasztunk, így érdemes mérsékelni az omega-6 és növelni az omega-3 bevitelét. Megtalálható még az olívaolajban is.

Térjünk ki az omega-9-re is

Szinte mindenhol az omega-3 és -6 bevitelének arányáról, és annak fontosságáról lehet olvasni, viszont az omega-9 sokszor kimarad ebből a szórásból. Ki is lóg a sorból, hiszen amíg az omega-3 és -6 többszörösen telítetlen zsírsavak, addig az omega-9 lehet egyszeresen, és többszörösen telítetlen zsírsav is. 

A omega-9 részei az oleinsav, erukasav és nervonsav, amelyek közül a erukasav túlzott fogyasztása daganatkeltő hatású lehet. Azonban az omega-9 pótlása is szükséges: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet valamint szívvédő hatása lehet. Megtalálható az olajos magvakban (például mogyoró, pisztácia, kesudió, pekándió) és az olívaolajban.

Mindhárom zsírsavra szükségünk van tehát az egészséges, változatos étrendhez. Három dologra érdemes odafigyelni: 

  1. hogy a zsírsavakat minél változatosabb formában vigyük be, 
  2. megfelelő arányban,
  3. és megfelelő mennyiségben. 

A Jamieson omega-termékei megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges zsírsavakat, ráadásul kimondottan gyermekeknek készült étrend-kiegészítőt is találhatsz.

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód étrendkiegészítő
Árukereső.hu Árukereső.hu