Barion Pixel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Nemcsak a weboldal küld a látogató böngészőjének cookie-t, de külső, független auditáló szolgáltatás (Google Analytics) is méri az oldal látogatását ilyen eszközzel. A mérési adatok kezeléséről a http://www.google.com/intl/hu/analytics weboldalon lehet részletesen tájékozódni

Hungarian
Kategóriák

C-vitamin bombák, ha a tél végén sikerült megfáznod

C-vitamin bombák, ha a tél végén sikerült megfáznod

Hányszor megesik, hogy boldogan konstatáljuk, milyen szuperül megúsztuk a telet betegség és infulenza nélkül, majd pár nap múlva torokfájással ébredünk. Szervezetünk természetes védekezőképessége a téli hónapokban folyamatos támadásoknak van kitéve. Nem csoda, ha elfárad.

Szent Györgyi Albert a C-vitamin 1932-es, Nobel-díjat érő felfedezésekor nem biztos, hogy sejtette, hogy azt a vitamint találta meg, amely az emberek mindennapjainak talán leginkább része lesz. Ha megkérünk bárkit, nevezzen meg néhány vitamin fajtát, a C-vitamin biztos említésre kerül. Nem hiába, hiszen immunrendszerünk szempontjából ez a legfontosabb vegyület, és mivel a felesleges mennyiség,a  többlet vizeletünkkel távozik, folyamatosan gondoskodnunk kell elegendő c-vitamin utánpótlásról..

Mennyire lenne szükségünk naponta?

A napi minimális c-vitaminbevitel 60 mg, de ezzel a mennyiséggel még csak a legsúlyosabb hiánybetegséget, a skorbutot tudjuk elkerülni. Az immunrendszer egészségének fenntartásához ennél jóval több c-vitaminra van szükség.

C-vitaminban gazdag ételek

Természetes forrása a citrom, narancs, mandarin, grapefruit, a bogyós gyümölcsök, paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya, de általánosságban igaz, hogy a legtöbb növény termésében előfordul ez a hasznos vegyület. Igyekezzünk magunk számára főzni, mert így van  igazán ráhatásunk, hogy mennyi vitaminban gazdag alapanyagot használunk majd aztán fogyasztunk.

Csipkebogyó tea

A tél elképzelhetetlen forró tea nélkül. A csipkebogyótea az egyik legjobb dolog, ami e tekintetben történhet velünk. A cserje termése magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, így rendszeres fogyasztásával fokozhatjuk szervezetünk ellenálló képességét, megfázások esetén pedig a szükséges megnövelt folyadékbevitel pótlására ez lehet a legjobb megoldás.

Hasznos tipp

Ne filteres tea formájában fogyasszuk, hanem áztassunk be egy bögre hideg vízbe két-három grammnyi összetört csipkebogyóhúst egy éjszakára, majd másnap felmelegítve igyuk meg. Azért is fontos, hogy ne forrázzuk le a termést, mert akkor elvész a c-vitamin tartalma és csökken az immunerősítő hatása. A téli időszakban naponta 2-3 bögre csipkebogyótea fogyasztása ajánlott.

Étrendkiegészítőként

Ha meg szeretnék nyugodni afelől, hogy elég c-vitamint fogyasztunk, vagy szeretnénk egy betegségből minél előbb meggyógyulni, szedjük be a vitamint étrendkiegészítő formájában is. Vigyázzunk, túl sok c-vitamin ártalmas is lehet, vesekövet okozhat, akár orvosunk segítségét kikérve találjuk meg a helyes arányt!

Tartalomhoz tartozó címkék: étrendkiegészítő
Árukereső.hu Árukereső.hu