De miért olyan fontos a D-vitamin pontosan?
A D-vitamin fő feladata, hogy megtartsa a megfelelő mennyiségű kalciumot és foszfort a vérben, ez a két tápanyag, amelyek együtt dolgoznak a csontok erősítéséért.
Ha a szervezetedben nincs D-vitamin, csak kis mennyiségű kalcium tud felszívódni, és bejuttatott foszfornak csak egy kicsit több mint a fele hasznosul. Ha azonban ezekből az ásványi anyagokból nincs elég a testünkben, a csontok könnyen eltörhetnek.
Egészen a közelmúltig a szakértők úgy vélték, hogy a D-vitamin fő szerepe az, hogy egészségesen tartsa a csontjainkat. De egy új kutatás számos más okot mutatott arra, miért is olyan fontos ez a vitamin egészségünk szempontjából.
- Segít a csonttörések megakadályozásában
- Megakadályozza az idősebb emberek csonttörését és az oszteoporózist
- Csökkenti a rák, különösen a vastagbélrák, a prosztatarák és az emlőrák kockázatát
- Csökkenti a cukorbetegség kockázatát, különösen a fiatalok esetében
- Véd a szívbetegségektől, beleértve a magas vérnyomást és a szívelégtelenséget
- Csökkenti a szklerózis multiplex kockázatát
- Javítja a hangulatot
- Javítja a tüdőfunkciót.
Ha nem kap a szervezet elég D-vitamint
- A csontok gyengék lehetnek, és könnyen eltörhetnek
- A gyermekeknél kialakulhat egy olyan betegség, amely megakadályozza a csontok megfelelő növekedését, késlelteti növekedésüket, és problémákat okoz az immunrendszerükben
- Az időse bb felnőtteknél oszteoporózis alakulhat ki, amely nem okoz fájdalmat, de a csontokat vékonnyá és törékennyé teszi.
Melyek a legjobb források?
A D-vitamin legjobb forrása a napfény, nem pedig a táplálékkiegészítők. Probléma lehet viszont az, hogy a túl sok napsütés bőrrákot okozhat.
D-vitamin-szintünk emelésére vásárolhatunk készítményeket a szupermarketben, gyógyszertárban, de némelyik csak receptre kapható, csak azok számára, akik D-vitamin-hiányban szenvednek.
Ha nyáron a bőr naponta legalább 10-15 percig napsugárzásnak van kitéve, akkor valószínűleg elegendő mennyiségű D-vitamint kap, kivéve, ha napvédő készítményeket használ.
Mivel pótoljuk?
Csak néhány étel szolgál természetes D-vitamin-forrásul, ezek: a csukamájolaj, lazac, makréla, tonhal, szardínia, tej, margarin, tojás és a máj.