Mi mindenre jó a fokhagyma?
Fokhagymát több ezer éve fogyasztunk egészségmegőrző hatásáért és persze erős, ételízesítésre tökéletesen alkalmazható ízéért. Először a sumérok és az egyiptomiak fedezték fel gyógyhatását, aminek köszönhetően egyes források szerint, az egyiptomiakat tréfásan sokáig fokhagymaszagú népnek nevezték. Kr. e 3000 óta használják fűszerként és gyógynövényként a babiloniak, a hinduk, de az ókori görögök és rómaiak is ismerték. Már Hippokrátész is fokhagymával kezelte a sebeket, hogy megelőzze azok elfertőződését.
Több mint huszonöt fajta hatóanyag – vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, nyomelemek – található meg benne. Néhány mikroorganizmussal szemben antibiotikumként működik, parazitaellenes hatása is már az ókortól ismert. Hatékonynak bizonyul korunk egyik legnagyobb ellenségeivel, a Candida gombával és a herpeszvírussal szemben is.
Helye a népgyógyászatban
A népi gyógyászat is felfedezte betegségmegelőző funkcióját. Hamar kiderült, hogy normalizálja a szapora szívműködést, jó hatással van a koleszterinszintre, serkenti a vérkeringést, kitisztítja az ereket. Egyes kutatások szerint olasz és spanyol vidékeken azért alacsony az érelmeszesedés aránya, mert az itt élő emberek szinte mindennap fogyasztanak fokhagymát. A szív- és érrendszeri betegségek ellen véralvadásgátló hatásának köszönhetően is nyújt védelmet.
A fokhagyma nem csak a “rossz” azaz az LDL koleszterin szintjét képes csökkenteni, hanem a vérben található “jó” HDL koleszterin szintjét növelni, ezzel hozzájárulva a normál vérzsírszint fenntartásához.
Egy 2018-as tanulmány szerint a fokhagyma a benne található inulinnak köszönhetően számos gyomorprobléma tüneteinek enyhítésére is képes. Az inulin egy emészthetetlen szénhidrát, azaz rostanyag, amely segíti a gyomrunkban dolgozó baktériumok működését, ezzel javítja emésztőrendszerünk hatékonyságát.
Ha reggel fokhagymát fogyasztunk, még a kullancsokat is biztosan sikerül magunktól távol tartanunk!
Kis bajokra orvosság, nagy bajokra gyógyszer
Házi patikákban talán megfázásos betegségek esetén kerül elő a legkönnyebben. Nem csoda, hisz egy gerezd fokhagyma elrágcsálása garantáltan kitisztítja a nyálkahártyát és felszabadítja a légutakat. Az immunrendszer működését is képes serkenteni, ezért is vetik be oly gyakran ilyenkor.
Sokak szerint napi egy gerezd fokhagyma szinte minden betegség megelőzésében segít. Sokan ezt a kijelentést azonban túlzásnak tartják, de azt senki nem vitatja, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztásának sokkal több haszna van mint amennyi hátránya.
Főzve nem az igazi!
Főzés közben jellegzetes szagának illuminációjával párhuzamosan jótékony élettani hatása is jelentősen csökken. Ha tehát maximálisan szeretnénk kihasználni pozitív tulajdonságait, nyersen fogyasszuk! Ennek talán legnépszerűbb módja ha pirítósra dörzsöljük, vagy saláta öntetet készítünk belőle.
A kapszula formájában történő alkalmazás előnyei
Egyrészt teljesen elkerülhető vele a kellemetlen szag, másrészt a gyomorégés, amit a nyers fokhagyma fogyasztása oly sokaknak okoz. A növény jótékony hatásai viszont ugyanúgy érvényesülhetnek az étrend-kiegésző fogyasztása után, mintha magát a friss növényt rágcsáltuk volna el.