Barion Pixel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Nemcsak a weboldal küld a látogató böngészőjének cookie-t, de külső, független auditáló szolgáltatás (Google Analytics) is méri az oldal látogatását ilyen eszközzel. A mérési adatok kezeléséről a http://www.google.com/intl/hu/analytics weboldalon lehet részletesen tájékozódni

Hungarian
Kategóriák

Omega-3: ismerjük, de miért is fontos szednünk?

Omega-3: ismerjük, de miért is fontos szednünk?

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, és habár sokat lehet hallani róluk, mégis kevesen ismerik azt, hogy milyen remek hatásai is vannak az emberi szervezetre, és miért nélkülözhetetlen a fogyasztásuk.

Többek között energiát adnak; valamint segítenek abban, hogy a szív-, az ér-, valamint az immunrendszer megfelelően működjön. De hogyan, és mennyi omega-3-at érdemes fogyasztani? És milyen pozitív hatásai vannak?

Az omega-3 zsírsavaknak 3 főbb fajtája van

  • az eikozapentaénsav (EPA): amely a halakban található;
  • a dokozahexaénsav (DHA): amely szintén halakban található;
  • illetve az alfa-linolénsav (ALA): amely a növényi élelmiszerekben található meg.

Ezek közül kiemelt figyelmet leginkább az EPA-ra és a DHA-ra kell fordítani, hiszen a pozitív élettani hatásokért főképp ezek felelősek. Érdemes elolvasni az EPA:DHA-arányról írt cikkünket, ahol ezenkívül bemutatjuk a omega-6 és -9 zsírsavak előnyeit is.

Omega-3 zsírsavak előnyei

A szív egészsége

A kutatások szerint a magas omega-3 zsírsavtartalmú halak fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, hiszen mérsékeli koleszterinszintet, valamint a triglicerideket (vagyis a vérben lévő zsírokat).

Autoimmun betegségek esetén

Az omega-3 segíthet enyhíteni többek között a reumatoid artritisz, a lupusz és a Crohn-betegség egyes tünetei, azonban ezen a téren még további kutatásokra van szükség. 

Depresszió

Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az omega-3 akkor is pozitív hatással volt a depressziós betegre, ha az antidepresszánsok nem segítettek. Azonban az összefüggés a kettő között még nem világos, így további kutatásokra van szükség. 

Agyfejlődés csecsemőkorban

A várandósság alatt ajánlott sok omega-3-at fogyasztani, hiszen fontos az agy fejlődése szempontjából. 

Az omega-3 hatása a gyermekkori asztmára

Az omega-3-ban gazdag étrend csökkenti az esélyét annak, hogy a por, a szmog miatt a gyermekeknél asztmás tünetek jelentkezzenek. 

Gyermekkori ADHD

A kutatások szerint az ADHD-val diagnosztizált gyermekek vérében alacsony az omega-3 zsírsavak, különösen a DHA szintje; épp ezért a halolaj segíthet javítani az ADHD egyes tüneteit. 

Gyulladáscsökkentés

A gyulladás egy természetes válasz a fertőzésekre, azonban van, amikor hosszabb ideig is fennáll - még akkor is, ha már nincs jelen a fertőzés vagy a sérülés. Ezt nevezzük krónikus gyulladásnak, ami azért is veszélyes, mert számos betegséghez hozzájárulhat, sőt növelheti a szívbetegség és a daganatok kialakulásának esélyét is. 

Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladáshoz kapcsolódó molekulák és anyagok, például a gyulladásos eikozanoidok és citokinek termelését, ami miatt a krónikus gyulladás csökkenni kezd.

Mennyi omega-3 szükséges naponta?

Az egészséges étrend részeként naponta körülbelül 1-1,5 gramm omega-3 zsírsav fogyasztása javasolt, állandó jelleggel, nem csak kúraszerűen.

Az omega-3 hiány tünetei

A legtöbb kutatás az omega-3 előnyeit mutatja meg, így a hiányának tüneteiről nem sokat tudunk. Azonban a durva tapintású, hámló bőr, illetve a viszkető, vörös kiütések az omega-3 elégtelenségre utalhatnak. 

3 érdekes tény az omega-3-ról

1. Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért a táplálkozásunkból kell beszereznünk. Az olyan halak, mint a tonhal és a lazac különösen gazdag forrásai ezeknek a zsírsavaknak. A halolaj étrend-kiegészítők pedig szintén gazdag forrásnak számítanak, mivel jellemzően 30-50 tömegszázalékban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat. 

2. Az emberi test körülbelül 37 trillió sejtből áll, és ezek mindegyike fontos omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon és normálisan működjön. Ezek a zsírsavak az egész testben a sejtmembránok szerves részét képezik, továbbá befolyásolják az ezekben a membránokban található sejtreceptorok működését. 

3. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a halfogyasztás következtében csökkent a szív- és érrendszeri halálozások száma, mivel a halolajban található, többszörösen telítetlen zsírsavak megelőzik a hirtelen szívhalált. 

Szükséges-e omega-3-at szedni?

A fentieket figyelembe véve nagyon is ajánlott a fogyasztása, már gyermekkorban is. Az olyan halaknak, mint például a makréla vagy a lazac magas az omega-3 zsírsavtartalma, azonban sajnos nem ajánlott sokat fogyasztani belőlük, hiszen az óceánok, tengerek szennyezettsége miatt magas a nehézfémtartalmuk (például higany, kadmium, arzén satöbbi). 

A Jamieson omega-3 vitaminjaiban garantáltan tiszta omega-3 található, ami kizárólag fenntartható forrásokból származik, amelyet a Sustainably Source™ szakmai tanúsítvány is alátámaszt.

Tartalomhoz tartozó címkék: étrendkiegészítő
Árukereső.hu Árukereső.hu