A kurkumát sokan csak fűszerként ismerik. Jellegzetes illata és aromája az ételeknek különleges, keleti ízvilágot biztosít, a curry fűszerkeverék egyik alkotóeleme is egyben. A kurkumával ízesített ételek egy jellegzetes sárga színt kapnak. Egyes kultúrák szent pornak nevezik. Kínában, Indonéziában és Indiában termesztik. Magyarországon nevezik sárga gyömbérnek is, mivel az íze kicsit emlékeztet a gyömbérre.
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin. Étrend-kiegészítőként fogyasztva fontos, hogy az milyen mennyiségben, és arányban tartalmazza a kurkumint. Sok kutatás folyt a kurkuma gyógyhatásának a bebizonyítására, a népi gyógyászat már régóta használja. Manapság leginkább az ízületi gyulladások kezelésére használják, de bizonyított segíti az emésztést, és az epefunkciókat is. Kiemelkedő az antioxidáns hatása is, vagyis csökkentik a szabad gyökök számát a szervezetben, és elősegítik a sejtmegújító folyamatokat.
A kozmetikai ipar is felfedezte a jótékony hatásait, mert segíti a szervezet kollagén termelését, de fertőtlenít és csökkenti is a bőr gyulladásait.
Terhesség esetén viszont nem ajánlott a fogyasztása, mert a méh izomzatának összehúzódásait serkentheti.