A lecitin a sejtfal egyik építőköve, ezért a sejtek optimális működéséhez feltétlenül szükséges, nélkülözhetetlen szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében, de megtalálható az izmokban, az idegsejtekben és az agyban is. Többek között a lecitinnek köszönhetjük, hogy a koleszterin nem rakódik le az ereinkben és az epénk képes feldolgozni a zsírokat. Mivel a nemzeti konyha sajátosságai miatt általánosságban mi, magyarok túl sok zsírt fogyasztunk, így szinte mindenkinek fontos lenni bizonyos időközönként kuraszerűen lecitint szedni.
Mi másra hasznos?
- Segít a frontra érzékeny embereknek.
- Vitalizálja a haj természetes színét és gátolja a hajhullást.
- Az időskori demencia kezelésére is használható.
- Rendszeres fogyasztása nagy mértékben csökkentheti vagy megszüntetheti az ízületi fájdalmakat.
- A lecitin segíti az A- és a B1-vitamin felszívódását.
- Szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet.
Milyen ételekben található meg?
Ha lecitin szintünket szeretnénk emelni, növényi olajokban, hüvelyesekben, kukorica- és búzacsírában, teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendet kell tartanunk. Ezeken kívül megtalálható még a májban, a tojássárgájában és a tejben.
Élelmiszerekben tartósítószerként is használják, tehát nem minden tartósításra használatos vegyület káros az emberi szervezetre nézve.
Miként alkalmazzuk?
Évente akár több kúrát is végezhetünk a patikákban kapható lecitin tartalmú készítmények szedésével. Az étrendkiegészítőként kapható lecitin legfontosabb alapanyaga a szója. Egy kúra 3-4 hétig tart, általában napi két kapszula szedése javallott. Semmilyen mellékhatása nem ismert. Sok más étrendkiegészítővel szemben a lecitin nem növeli az étvágyat, sőt inkább étvágycsökkentő hatásáról lehet hallani.