A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
+36 20 366 5991

Mi az a lizin, és miért van rá szükséged?

A lizinről nem sokat hallani, pedig egy alapvető, esszenciális aminosavról van szó - a fehérjék építőkövéről. Ráadásul a szervezet nem tudja önmaga előállítani, így kénytelenek vagyunk külső forrásokból fedezni. De mégis mire jó a lizin? Mutatunk 4 csodálatos egészségügyi előnyt, amiért érdemes szedni.

1. A lizin véd a herpesz ellen és gyorsítja a gyógyulását

Aki már egyszer elkapta a herpeszt, sajnos élete végéig elkíséri: ugyanis nem gyógyítható, és időről időre előtör. Ha érzed azt az ismerős, bizsergő érzést az ajkadnál, már akkor érdemes a lizinhez nyúlni, ez ugyanis akár a herpesz kiújulását is megakadályozhatja. Az ajkakon megjelenő, úgynevezett 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1) jellemzően akkor jön elő, amikor az immunrendszer legyengült, vagy épp egy stresszes időszakban vagyunk.

A herpesznek a szaporodáshoz egy argininre van szüksége, azonban az l-lizin blokkolja az aminosav termelődését, így kvázi elzárja előle a csapokat. Folyamatos, napi 1000 mg l-lizin fogyasztása még azoknál is hatásos eredményeket hozhat, akiknél egyébként az ajakherpesz visszatérő problémát okoz.

2. Csökkentheti a szorongást

A lizin blokkolja a stresszválaszban résztvevő receptorokat, és csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. 

3. Segíthet megelőzni a csontritkulást

A lizin másik nagy előnye, hogy segíti a kalcium felszívódását a belekből, így - még ha közvetve is - de szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. (50 év felett pedig már napi 1000 mg kalcium fogyasztása is javasolt, a csontritkulást megelőzendő.) A túl sok kalcium azonban felhalmozódhat a vérben, ami akár szívbetegségekhez is vezethet hosszú távon. A lizin ellenben fokozza az erekben lévő kalcium mozgását és megakadályozza, hogy lerakódjon.

4. Támogatja az immunrendszert

A lizin antibakteriális, anitvirális hatású, így meghűléses időszakokban is ajánlott a fogyasztása. Nem csak a betegségek megelőzésében segít, de lerövidíti a tünetek időtartamát is. 

Mikor érdemes lizint szedni? Avagy a lizinhiány tünetei

A lizin hiányára akkor kell gyanakodni, ha az alábbi tünetek közül legalább 3 egyidejűleg fennáll:

  • májproblémák,
  • hangulatingadozások,
  • koncentrációs nehézségek (agyi köd),
  • állandó fáradtságérzet,
  • hajhullás,
  • étvágytalanság.

Lizinben gazdag ételek 

A lizin nagy mennyiségben megtalálható a magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, különösen a húsban és tejtermékekben, valamint kisebb mennyiségben a növényi élelmiszerekben is. Íme, néhány nagyszerű lizinforrás:

  • Hús: marhahús, csirke és bárány
  • Tenger gyümölcsei: kagyló, garnélarák és osztriga
  • Hal: lazac, tőkehal és tonhal
  • Tejtermékek: tej, sajt és joghurt
  • Zöldség: burgonya, paprika és póréhagyma
  • Gyümölcsök: avokádó, aszalt sárgabarack és körte
  • Hüvelyesek: szója, vesebab és csicseriborsó
  • Dió és magvak: makadámdió, tökmag és kesudió

A lizin tehát egy olyan esszenciális aminosav, amelynek fogyasztása számos előnnyel jár, a herpesz megelőzésétől kezdve, a szorongás csökkenésén át egészen a sebgyógyulás elősegítéséig. Ha nem fogyasztasz elegendő lizint, akkor a szervezeted nem lesz képes elegendő hormont és immunsejteket termelni - így mindenképp ajánlatos akár étrend-kiegészítő formájában is pótolni.

Tartalomhoz tartozó címkék: étrendkiegészítő