A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin és erős antioxidáns, amely aktív szerepet játszik szervezetünk számos létfontosságú funkciójában. A leghíresebb megelőző tápanyagként emlegetik, hisz segít megelőzni a megfázást és az influenzát – ezért nem is meglepő, hogy legtöbbünk otthoni raktárában megtalálható.
Azonban többet tesz annál, mint hogy megfékezi a tüsszögést! Az íny, a fogak, a porcok és a hajszálerek egészségének kulcsfontosságú táplálójaként nyilvánvaló, hogy a C-vitaminban több van, mint hogy szimplán immunerősítőként könyveljük el. Íme néhány dolog, amit tudnod kell a C-vitaminról.
Ez az általános jóllét egyik legfontosabb jelzője
A C-vitamin kritikus fontosságú a veszélyes szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyekkel naponta találkozunk. Bár sok növény és állat saját maga állítja elő a szervezete számára, az ember erre nem képes. Emiatt elengedhetetlen része étrendünknek – vagy megfelelő táplálkozással, vagy étrend-kiegészítőkkel szükséges bevinnünk.
Mivel a magasabb bevitel szorosan összefügg a megbetegedések alacsonyabb előfordulásával, széles körben elterjedt az a feltételezés, hogy ennek a tápanyagnak a szintje jól jelzi egészségi állapotunkat. És bár a hiányosságok ritkák, kimutatták, hogy a C-vitamin az egyik első tápanyag, amely alacsony szintre csökken a dohányzók, a gyakori alkoholfogyasztók és a túlsúllyal élők körében. Sőt, a rossz stresszkezelés is hiányhoz vezethet.
Segíthet lassítani a makuladegenerációt
Testünk szinte összes része támaszkodik a C-vitaminra, beleértve a szemet is – sejtjeinek szükségük van rá a megfelelő működéshez. A vitamin bevitele csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, amelyet olyan életmódbeli tényezők válthatnak ki, mint a dohányzás, a cukorbetegség és a szteroidhasználat, amelyek mind kimerítik a C-vitamin-raktárakat.
Legalább napi 500 mcg C-vitamin bevitele előnyös lehet a makuladegeneráció kockázatának csökkentésében. Ez egy olyan degeneratív állapot, amely a retina központi részét célozza meg látásvesztést okozva. Az American Optometric Association tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy más esszenciális tápanyagokkal (például cink és E-vitamin) kiegészítve a C-vitamin mintegy 25%-kal lassíthatja a betegség kialakulását, és 19%-kal javíthatja a látásélességet.
Segíti a vas felszívódását
A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, a szervezetünk hemoglobin előállítására használja. Ez egy fehérje, amelyet a szervezet arra használ, hogy segítse a vörösvértesteket az oxigénszállításban. A vas a mioglobint is táplálja, amely fehérje segít a felesleges oxigén tárolásában.
Viszont ez az értékes ásványi anyag nem szívódik fel könnyen. Itt jön a képbe a C-vitamin, hiszen az aszkorbinsav serkenti a szervezet vasfelvételi képességét. Egy tanulmány azt állítja, hogy legalább 100 mg-nyi C-vitamint tartalmazó élelmiszer fogyasztása minimum 67%-kal növelheti a vas felszívódását.
Számos ételben megtalálható a C-vitamin, így nem kell óránként narancsot ennünk. Emellett pedig számos étrend-kiegészítő alapanyaga, a legtöbb multivitaminban benne van, és számtalan változata létezik. Nézz szét webshopunk Jamieson kínálatában, amelyben több mint 10 termékben megtalálható.