A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
06 20 366 5991

K2 szuper vitamin

Segíti a csontok mineralizációját – érett korban is 

 

Eredetileg azt feltételezték, hogy a zsírban oldódó K2-vitamin csupán a K-vitamin egyik formája. A legutóbbi kutatás azonban azt mutatta, hogy szervezetünkben biológiailag egyedülálló funkciója van, ez pedig a mész kiválasztása, valamint megkötése a csontokban. És nem csak ez…

A szakemberek egy másik fontos feladatára is rámutattak: ellenőrzi az érfal fehérje-anyagcseréjét és a sejtnövekedést.

 

Kiderült, hogy a K-vitamin két alapformáját, a K1- és K2-vitamint másféleképpen hasznosítja

szervezetünk. Míg a K1-nek elsősorban a véralvadásánál veszi hasznát, és hatásának fő szerve a máj, a K2 a csontok egészségének megőrzésében, a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentésében és a daganatos betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. Elsősorban a szívben, a tüdőben, a gyomorban, a vesében, a porcokban és az idegrendszerben fordul elő, mégpedig lényegesen nagyobb koncentrációban, mint a K1-vitamin.

A meszet egyenesen a csontokba szállítja

A legutóbb szakmai információk

azt igazolják, hogy a K2-vitamin segíti a meszet közvetlenül a csontokba és a fogakba juttatni, s ezzel megakadályozza, hogy lerakódjon az erekbe és a puha szövetekbe. A D3-vitamin serkenti a mész felszívódását, de nem biztosítja további szállítását és irányítását – ehhez épp a K2-vitaminra van szükség. Hiánya következtében megbomlik a csontok szerkezete és fejlődési zavarok lépnek fel. A K2- és a D3-vitamin kombinációja a garancia arra, hogy hatékonyan hasznosul, és az ember elkerüli a csontritkulást, a csontszövet csökkenését és a csont szerkezetének további zavarait.

 

Becslések szerint jelenleg minden harmadik 50 év feletti nőt és minden hatodik férfit fenyeget a csontritkulás és annak következményei. Holland kutatók legutóbbi tanulmányából kiderült, hogy a K2–vitamin nagyon hatásos a csontállomány felépítéséért felelős oszteokalcin szintjének emelésében. Nemcsak a csontritkulást előzi meg, hanem negatív következményeinek kialakulását is. Érdekes eredménnyel végződött a hét évig tartó framinghami tanulmány, amelyben 800 idősebb nő és férfi vett részt, s amely az öregedéssel járó csontritkulás és a K2-vitamin mennyiségének összefüggését vizsgálta.

Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik naponta körülbelül 250 μg K2-vitamint fogyasztottak, 65 százalékkal kisebb volt az esélyük arra, hogy combcsonttörést szenvedjenek, mint azoknak a férfiaknak és a nőknek, akik csak napi 50 μg K2-vitamint fogyasztottak.

A D3-vitaminnal együtt

Örömteli a japán tudósok klinikai tanulmányának eredménye is. Kimutatták, hogy a K2-vitamin a D3-vitaminnal együtt leállítja a csontállomány leépülését, és néhány esetben még meg is növeli a csonttömeget.

Miből nyerjük a K2-vitamint?

A legtöbb K2-vitaminhoz szervezetünk a saját bélbaktériumainak aktivitása révén jut. Optimális mennyisége érdekében fontos, hogy a bél baktérium-flórája megfelelő összetételű legyen. Élelemből a szükséges mennyiségnek mindössze 20 százalékához jutunk. A fermentált és állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák legnagyobb mennyiségben, de csakis a szabadon legeltetett állatok húsában, tojásában és tejében van elegendő K2-vitamin.

 

Ha ezek a források nem elérhetők, akkor vegyük számításba a K2-vitamin pótlását és hatásának megerősítésére D3-vitamint, ugyanis e két vitamin felerősíti egymás hatását.

Nagyon fontos szempont a megfelelő táplálék kiegészítő kiválasztásánál a nyersanyagok minősége, a két tápanyag optimális felhasználhatósága, a sztenderdizált termelési eljárások, melyek együttesen adják a kiemelkedő minőséget, amit a kanadai Jamieson K2+D3 terméke nyújt.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír étrendkiegészítő