Cikkünkben most azt a 3 legfontosabb vitamint gyűjtöttük össze, amivel felturbózhatjuk az immunrendszerünket az őszi hónapokra. Egyébként arról, hogyan indulhat jobban az ősz, ide kattintva olvashatsz részletesebben.
#1 C-vitamin, a legjobb antioxidáns
A C-vitaminról ódákat lehetne zengeni, hiszen egy igazi "mindenes" vitaminról van szó. Az aszkorbinsav ugyanis kiváló antioxidáns, tehát megvédi a sejteket az oxidatív stresszel szemben. Ez az ún. oxidatív stressz akkor alakul ki, amikor a szervezetben felborul az egyensúly a káros szabadgyökök és az antioxidánsok között (az előbbi javára). Ezt a stresszt számtalan dolog okozhatja:
- a káros életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás),
- a különböző környezeti hatások (szmogos levegő, egészségtelen környezet),
- a tényleges stressz ,
- a helytelen táplálkozás (magas szénhidráttartalmú, cukros ételek és társaik).
A C-vitamin segíti az egyensúly helyreállítását. Ezenkívül az immunrendszert is természetes módon erősíti, valamint elősegíti a további tápanyagok (például a vas) felszívódását is. Sőt, a kollagén szintéziséhez is szükséges így, ha közvetve is, de hozzájárul a bőr fiatalságának megőrzéséhez. A legjobb C-vitamin táplálékforrások a citrusfélék, paprika, áfonya, homoktövis, eper, brokkoli és a paradicsom.
A napi ajánlott mennyiség 60 mg, ez azonban nagyon kevés. Sokkal inkább napi 500-1000 mg-ot érdemes szedni, fertőzés, megbetegedés esetén pedig napi 2-3000 mg C-vitamin fogyasztása is javasolt. Próbáld ki a Jamieson 1000 mg-os, elnyújtott hatású C-vitaminját, amely igazoltan tiszta forrásból támogatja az egészséget.
#2 D-vitamin, a napfény vitaminja
A D-vitamin egyik legismertebb tulajdonsága, hogy segíti kalcium felszívódását, ezáltal hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez. Azonban jelentős szerepet játszik az immunrendszer védelmében is. A vitamin ugyanis jelzi a szervezetnek, hogy immunerősítő vegyületeket hozzon létre, például antimikrobiális fehérjéket, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől, betegségektől. Ezenkívül fontos szerepet játszik az endorfin, valamint a dopamin termelődésében is - ezek pedig az ún. boldogsághormonok.
Legjobb táplálékforrásai a csukamájolaj, a lazac, a makréla, a szardínia, a marha máj és a tojássárgája. A napfény segítségével tudja előállítani a szervezetünk ezt a vitamint, így a megfelelő beviteli mennyiséghez már heti 4 nap, 5-15 perces napozás is elegendő lehet. A legjobb, ha a reggeli vagy a késő délutáni órákban napozunk, ez ugyanis kevésbé károsítja a bőrt.
Viszont az őszi, téli hónapokban nem jutunk elegendő napfényhez, így a szervezet D-vitamin raktárai kiürülnek. A magyar lakosság 90%-a küzd D-vitamin hiánnyal a tél végére, így ezt mindenképp érdemes étrend-kiegészítő formájában pótolni. A napi ajánlott mennyiség egyébként 600 NE (Nemzetközi Egység, vagy angolul international unit, azaz IU) ennél azonban a szakértők télen többet javasolnak - napi 2000 NE-t.
A Jamieson D-vitaminjai a világ legmagasabb minőségű D-vitaminját Quali-D-t használják. Ez a világ legtisztább lanolinjából készül, kivonva a az Új-Zéland és Ausztrália napfényes dombvidékein tenyésztett birkák gyapjából.
#3 Cink, az immunerősítő
A cink napi fogyasztása kulcsfontosságú, mivel a szervezet nem képes önmaga előállítani. Pedig az ásványi anyag támogatja az agyműködést, fenntartja az egészséges hormonszintet, szintetizálja a DNS-t és a fehérjéket, valamint erősíti az immunrendszert. Ezenkívül kofaktorként szolgál mintegy 300 enzimhez. A cinkhiány többek között csökkent libidóval, hasmenéssel, ekcémával, bőrkiütéssel és lassú sebgyógyulással jár.
A legjobb cink táplálékforrások: kagyló, marhahús, rák, homár, csirke, tökmagok, joghurt, kesudió, csicseriborsó. Az ajánlott mennyiség napi 15 mg cink felnőttek részére.
#4 A-vitamin, a fertőzések leküzdésére
Az A -vitamin vitamint a szervezetünk nem képes önmaga előállítani, így külső forrásból kell pótolnunk. Ez azért is fontos, mert az A-vitamin erősíti a szervezet veleszületett és adaptív immunrendszerét. A veleszületett immunválasz védi a bőrt, a szemet, a légutakat, a gyomor- és bél traktust, valamint a reproduktív szerveket. Az adaptív immunrendszer antitesteket termel, amelyek megtámadják az idegen betolakodókat (például az influenza vírust).
A karotinoidok (a növényi élelmiszerekben található A -vitamin típusok) erős antioxidánsok, amelyek segítik a szervezetet a gyulladás elleni küzdelemben. Az enyhe A-vitamin-hiány egyik legkorábbi jele, hogy fogékonyabbak vagyunk a betegségekre, különösen a légúti fertőzésekre. Az A -vitamint két fő táplálékból fedezhetjük:
- a karotinoidokból (ezek a növényi élelmiszerekben találhatóak meg)
- és retinolokból (amelyek az állati eredetű élelmiszerekben találhatók).
Retinolforrások: marha máj, hering, garnélarák, tojás és lazac.
Karotinoidforrások: édesburgonya, sárgarépa, spenót, kelkáposzta, mángold.
Napi ajánlott A-vitamin mennyiség nők számára 4000 NE, férfiak számára 5000 NE ajánlott. Viszont az A-vitamint a szervezet nagyon jól raktározza, ezért az ajánlott mennyiségnél ne szedjünk többet, mert a retinolokat könnyen túl lehet adagolni.