A férfiak és nők is legtöbben multivitamint szednek étrendkiegészítő gyanánt. Az ebben található vitamin mennyiség fedezi a napi szükségletet, de ha egy járvány kellős közepén is védettek szeretnénk maradni, nagyobb vitamin hadseregre lesz szükségünk. Férfiak és nők esetében más-más vitaminok szükségeltetnek testünk karbantartásához.
A nőknek ráadásul életkoronként változó, hogy melyik vitaminokból és ásványi anyagokból kellene magukhoz venniük optimális mennyiségben. Ebben a cikkünkben a nők számára z egyes életkorokban szükséges vitaminokról fogunk beszélni.
19-30 éves kor között
D-vitamin
A D-vitaminnak kulcszerep jut a csontok egészségének megtartásában, a rák és a szívbetegségek megelőzésben, de segíti a kálcium a gyomorban és bélben történő felszívódását is. Természetes forrásai a lazac, a tonhal, a gyümölcslevek és a gabonafélék. A legtöbb D-vitamin napfény segítségével a bőrben képződik. Ha kevés nap ér bennünket, akkor érdemes konzultálnunk orvossal vagy dietetikussal lehetséges D-vitamin-igényeinkről. Egy biztos: minden nőnek minden életkorban 600 IU mennyiségű D-vitaminra van szüksége az év valamennyi napján.
31-50 éves kor között
B-vitamin
A folát, azaz a B-vitamin, természetesen megtalálható sokféle élelmiszerben, beleértve a zöldségeket (különösen a sötétzöld leveles zöldségeket): a barna rizst, a spenótot, a brokkolit, a zöldbabot és a burgonyát. A vegán életmódot folytatók dúsított kenyerekben és gabonafélékből is hozzájuthatnak. Ha egészségesek vagyunk és folatban gazdag az étrendünk, akkor is ajánlott terhesség esetén vagy már babatervezéskor is folsav-étrendkiegészítőt szednünk. A folsav a folát szintetikus változata, amely elősegíti a csecsemő fejlődését és csökkenti annak kockázatát, hogy gerincvelő-problémákkal küzdő gyermekek szülessenek. A fogamzóképes nőknek napi 400 mikrogramm folsavra van szükségük. Ez a napi mennyiség 600 mcg-ra nő a terhes nők és 500 mcg a szoptató nők esetében.
50 év felett
A D-vitamin nap 600 IU-s mennyiségén felül 50 éves korunk után mindenképpen szükségünk van elegendő mennyiségű B-12-es vitaminra is.
A B12-vitamin segít a vörösvértestek előállításában, és kulcs szerepe van az egészséges agyi és az idegrendszeri működésben. Ez a vitamin elsősorban az állati fehérjékben fordul elő: húsokban, halban, tejtermékekben és tojásokban, de kisebb mennyiségben a dúsított reggeli gabonapelyhekkel is hozzájuthatunk. Az öregedéssel csökkenni kezd a szervezet B12 felszívó képessége. A B-12 hiány következtében az idős emberek zavarttá válhatnak, még hallucinációik is jelentkezhetnek. Lényeges, hogy odafigyeljünk a kellő mennyiség szervezetbe juttatására.