Érdemes olyan multivitamin tablettákat választani, amelyek tartalmazzák az alábbi elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek a legfontosabbak egy kisgyermek szervezetének.
A-vitamin: hétköznapi nevén retinol, amelyet a szervezet maga állít elő béta-karotinból. Remek forrása a tej, a sajt, a tojás, az állati belsőségek, valamit a sárga és narancssárga színű zöldségek. Szükség van rá a légutat, a belet és a vizeletelvezető rendszert bélelő nyálkahártya és a szem különböző részeinek épsége végett.
B-vitaminok: vagy b-komplexek forrásai a csirke, a halak, a magvak és diófélék, a bab. Együttes szedésük ajánlatos, hiszen így képesek kifejteni minden előnyüket. Támogatják a normál anyagcserét, az energiatermelést, előnyösek a keringési és az idegrendszer számára is. A B-7, vagyis a biotin pedig a haj, a bőr és a köröm egészségének fenntartásához járul hozzá.
C-vitamin: az immunrendszer fő védelmezője, képes jelentősen csökkenteni a meghűlés és megfázás okozta kellemetlenségeket. Fontos továbbá az egészséges izomzat, bőr és kötőszövetek érdekében. Legfőbb forrásai a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök.
D-vitamin: az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára, alig van olyan funkció, amelyben ne lenne szerepe. A tejtermékek, a növényi olajok, a halak tartalmazzák ezt a vitamint, és a napfény hatására termelődik a bőrben. Hozzájárul a növekedéshez, a csontozat és a fogazat megerősödéséhez, elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélből.
E-vitamin: antioxidáns hatású, így véd a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek, különböző magvak. A szív és az agy fő vitaminja, védi a bőrt, támogatja az izmok, az idegek, a vérkeringés egészséges működését.
Folsav: elengedhetetlen a vörösvértestek és a DNS termelődéséhez. segíthet a veseproblémák ellen is. Megtalálható például a spenótban, a brokkoliban, a spárgában a répafélékben, a paradicsomban, a málnában, a narancsban, különböző magvakban és hüvelyesekben.
Kalcium: a gyors növekedéssel járó csecsemő- és serdülőkorban elengedhetetlen a csontozat egészséges fejlődéséhez. Elengedhetetlen ásványi anyag, minden sejtnek és szövetnek szüksége van rá. Meghatározó szerepe van az idegek és az izomzat megfelelő működésében is. A tejtermékek és a zöldfőzelékek a legjobb forrásai.
Vas: kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet szempontjából, hiszen segít eljuttatni az oxigént a sejtekhez. Fő forrásai a vörös húsok, a pulyka, a bab és a spenót. Az izmoépítésben és a vörös vérsejtek fejlődésében játszik szerepet.