Mi a kvercetin?
A kvercetin egy természetben előforduló flavonoid (növényi pigment), amely különböző ételekben, például gyümölcsökben és zöldségekben található. Erős antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő, vírusellenes tulajdonságainak köszönhetően számos egészségügyi előnye van.
Miért fontos a szervezetünk számára?
A kvercetin pozitív egészségügyi hatásai elsősorban az antioxidáns hatásának köszönhetők, hiszen hatékonyan védi a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez azért fontos, mert az oxidatív folyamatok károsítják az egészséges sejteket - a kvercetin azonban csökkenti az oxidatív stresszt, így védelmet jelenthet a sejtek számára. Az erős antioxidáns hatásának köszönhetően a szív és érrendszer számára is előnyös rendszeres fogyasztása.
A kvercetin az immunrendszer szabályozásában is aktívan részt vesz, támogatja annak normális működését, de az allergiás és asztmás tünetek enyhítésében is kiemelkedő szerepet játszik. Vírusellenes és antimikrobiális hatással is rendelkezik. Részt vesz az immunitás fokozásában, főleg akkor nagyon hatékony, ha más tápanyaggal kombináljuk - leginkább az antioxidáns hatású C- és D - vitaminnal.
Milyen betegségek ellen jó?
Vírusos fertőzések
Számos tanulmány kimutatta a flavonoidok vírus ellenes hatását. A flavonoidok hatékonya többek között a herpeszvírus ellen, mely többnyire fájdalmas és gyakran visszatérő fertőző betegségeket okoz a szervezetben. Ezen felül a cseppfertőzéssel terjedő, náthához hasonló tüneteket produkáló légúti syncytialis vírus ellen is hatásos. Illetve az adenovírus ellen is, amely leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoz, például felső légúti hurut vagy tüdőgyulladás.
Rákos megbetegedések
Bár a rákos megbetegedések kialakulása több tényezős lehet (táplálkozás, genetika, környezet), általánosan elfogadott, hogy a reaktív oxigén- és nitrogén fajták nagy szerepet játszanak betegség jelentkezésében. Különféle kísérletek kimutatták, hogy a kvercetin gátolja az emlő-,vastagbél-, prosztata- és tüdőrák sejtek növekedését. Antioxidáns tulajdonságai révén megakadályozza, hogy a reaktív oxigén fajták károsítsák a DNS-t, ami mutációs változásokhoz vezet.
Allergia, asztma, szénanátha és csalánkiütés
A kvercetin hasznos lehet bizonyos allergiás tünetek, például szénanátha és csalánkiütés esetén. Gátolja a hisztamin és más gyulladást okozó anyagok termelődését és felszabadulását azáltal, hogy stabilizálja a masztociták (hízósejtek) sejtmembránját. A hízósejtek fő feladata az, hogy kórokozóval való kontaktus esetén riadóztassák a szervezet védelmi rendszerét.
Erre jó még a kvercetin
A kvercetin nem csak a fent említett betegségek kezelésében segít, de számos egyéb megbetegedés ellen bizonyított a hatása:
● Ízületi gyulladások
● Iszkémiás szívbetegség
● Cukorbetegség
● Szembetegségek
● Csontritkulás
● Gyomorfekély
● Prosztatagyulladás
A Jamieson Kvercetin C-vitaminnal erős antioxidáns hatással rendelkező növényi bioflavonoid. A C-vitaminnal együtt növelik egymás biológiai hasznosulását, így fokozzák hatékonyságukat, ezáltal hozzájárulnak az immunrendszer, az idegrendszer és a lelki egyensúly fenntartásához, a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.