Barion Pixel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Nemcsak a weboldal küld a látogató böngészőjének cookie-t, de külső, független auditáló szolgáltatás (Google Analytics) is méri az oldal látogatását ilyen eszközzel. A mérési adatok kezeléséről a http://www.google.com/intl/hu/analytics weboldalon lehet részletesen tájékozódni

Hungarian
Kategóriák

5 tény a koenzim-Q10-ről, amit eddig nem tudtál!

5 tény a koenzim-Q10-ről, amit eddig nem tudtál!

A koenzim-Q10 (CoQ10) hazánkban kevésbé ismert enzim, pedig az USA-ban már a 3. legnépszerűbb étrend-kiegészítőként tartják számon, közvetlenül az Omega-3 és a multivitamin után. Ez nem is csoda, hiszen a Q10-nek számos pozitív élettani hatása van.

Magát az enzimet egyébként a szervezet is képes előállítani, viszont a kor előrehaladtával a koenzim-Q10 termelésünk fokozatosan csökken, épp ezért muszáj külsőleg pótolnunk. De miért van rá szüksége a szervezetnek? Mit tud a Q10, amiért ennyire népszerű lett a tengerentúlon?

#1 A Q10-et a szív vitaminjaként is emlegetik

Érdekes tény, hogy a szív 24 óránként 100 000-szer, 70 éves korunkig pedig összesen 2,5 milliárdszor ver, mindezt szünet nélkül, ehhez pedig hatalmas energiára van szüksége. A koenzim-Q10 a szívben található meg legnagyobb mennyiségben, mivel ez az enzim biztosítja a szerv számára szükséges energiát. Épp ezért a szív egészségének szempontjából elengedhetetlen a CoQ10 megfelelő pótlása. 

Kutatások kimutatták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél rendkívül alacsony volt a Q10-szint. Az ezt tartalmazó étrend-kiegészítők növelhetik a szívizom erejét, így nem csak a betegség megelőzésében segít, hanem már meglévő szívelégtelenség esetén is. Az American Journal of Cardiology jelentése szerint napi 150 milligramm CoQ10-re van szüksége a szervezetnek, hogy 50%-kal csökkentse a koszorúérgörcs (más néven angina) előfordulásának esélyét.

#2 A szervezetben egy bizonyos életkor után csökkenni kezd a szintje 

A szervezetünkben a 20-as éveikben a legmagasabb a koenzim-Q10-szint. Ekkor már véget ér a pubertás, és ilyenkor vagyunk a legenergikusabbak. Azonban ezt követően, a húszas éveink végén, az enzim szintje szépen lassan csökkenni kezd, ezzel pedig számos egészségügyi probléma veheti kezdetét: fáradtság, izomgörcsök, gyengeség, ingerlékenység, stressz - és az ezzel járó magas vérnyomás. 

Dr. Karl Folker szerint a Q10 25%-os hiánya már megbetegedéseket okozhat, a 75%-os veszteség pedig súlyos esetben akár közvetetten halálhoz is vezethet (például szívelégtelenség, szív-és érrendszeri megbetegedések, stroke által).

#3 Valójában két formában is létezik 

Habár a koenzim-Q10-et "csak így" említik, valójában két formája létezik: ubiquinone (oxidált Q10) és ubiquinol (redukált Q10). Az előbbi indítja be magát az energiatermelést, valamint ez található meg többek között a kozmetikai termékekben. A redukált Q10, vagyis az ubiquinol egy nagyon erős antioxidáns, ami az ubiquinone melléktermékeként jelentkezik. 30 éves korunk végén és a 40-es éveink elején a szervezet egyre nehezebben alakítja át az ubiquinone-t ubiquinollá, így ebben az életkorban szükség lehet  ubiquinol tartalmú étrend-kiegészítőt is szedni.

#4 Segít a teljesítmény növelésében

Azáltal hogy fokozza a sejtaktivitást, növeli a fizikai teljesítményt is. A koenzim-Q10 (ezesetben az ubiquinol) erős antioxidáns, így segíti a szervezet ellenállását az ún. oxidatív stresszel szemben. Az oxidatív stressz felelős a káros szabadgyökök keletkezéséért, nagymértékben csökkenti a szervezet teljesítőképességét, ráadásul az immunrendszert is gyengíti. 

#5 Öregedésgátlóként külsőleg is használható

Nem titok, hogy a koenzim-Q10-et előszeretettel használják a kozmetikai termékekben (főleg fiatalító arckrémekben) a kollagénnel együtt. Ezek hatásai helyileg alkalmazva is jók, azonban nem elégségesek: belsőleg, étrend-kiegészítőként is pótolni kell őket. 

Dzsupin Ibolya színésznő igazi energiabomba, és rendkívül fiatalos: rendszeresen fogyaszt koenzim-Q10-et. A koenzim-Q10 tehát igencsak sokoldalú enzim, ami számos pozitív élettani hatással bír, 30 éves kor felett pedig mindenkinek ajánlott a fogyasztása: férfiaknak és nőknek egyaránt. 

Tartalomhoz tartozó címkék: étrendkiegészítő
Árukereső.hu Árukereső.hu