Az éleslátás életminőséget javít
Látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegségre vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése. Mindemellett az éleslátás elengedhetetlen a munka, a tanulás, a sport, a szórakozás, egyszóval a mindennapok cselekvéseinek megfelelő végzéséhez.
A szem öregedése egyébként egy természetes folyamat, amely lassítható különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezeket mutatjuk be részletesebben a következőkben.
A-vitamin
Nemcsak azért kell répát enni, hogy fütyülni tudjunk, hanem azért is, hogy támogassuk a szemünk optimális egészségét. Ez a zöldség olyan vitaminokban gazdag, amelyek hatásosak makuladegeneráció és hályogok esetén. Az A-vitamin provitaminjának, a béta-karotinnak van különösen fontos szerepe a jó látás megőrzésében. Ez a vitamin a retina egészségét támogatja, hiányának korai jelei a sötétséghez való rossz alkalmazkodás vagy az éjszakai vakság.
C- és E-vitamin
Egyrészt antioxidánsokat biztosítanak a szemnek, amelyek védenek a vakság és a látáskárosodás egyik fő oka, a szürkehályog ellen. Másrészt az általános hályogosodás lelassításában is szerepük van és makuladegeneráció ellen is előnyösek.
A szelén
Ez az ásványi anyag szintén antioxidáns tartalmának köszönhetően játszik fontos szerepet a jó látás megőrzésében. Segít megelőzni a szem oxidatív károsodását és a makuladegeneráció kialakulását. Hasznos a szemszárazság, a zöldhályog és a rövidlátás kezelésében, javítja a szem általános egészségét. Ne felejtsd el, hogy szelénre csak kis mennyiségben van szükségünk!
Petri Nóri tanácsa:
A lutein egy antioxidáns vegyület, amelyet szem-vitaminnak is neveznek, mert antioxidáns hatása által megköti a szabadgyököket, így védi a szemet és a bőrt is. Ez a gyulladásgátló, karotinoid fitotápanyag olyan élelmiszerekben található meg, mint a zöld leveles zöldségek, a tojássárgája, a citrusfélék és a narancssárga zöldségek. A Harvard Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy napi 6 mg lutein fogyasztása csökkenti az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.
A megfelelő látásjavító vitaminok fogyasztása nagyszerű védekezés a látásproblémákkal szemben, amelyek gyakran az élet későbbi szakaszában alakulnak ki. Ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel is bevihetjük a szervezetünkbe. Foglalkozzunk a látásunkkal, mert azzal az életminőségünket tudjuk javítani.