A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
06 20 366 5991

Együk vagy ne együk?

Együk vagy ne együk?

Együk vagy ne együk?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azzá leszünk, amit megeszünk - tartja a mondás, és teljesen igaza is van ebben. A táplálkozásunkkal kapcsolatos összes hiedelmünk és tapasztalataink befolyásolják életünk minőségét nemcsak a mindennapok szintjén, hanem a hosszú távú egészségünkkel kapcsolatban is.

A dietetika rozsdás kerekei valahogyan nem képesek a modern tudományos kísérletek eredményeit befogadni, mert gyakorta ellentmond a megszokott, elfogadott, tradícionális dogmának. Sok esetben ellentmond gazdasági érdekeknek is és emiatt szembe kerül jelentős pénzeket mozgató élelmiszeripari lobbikkal a tudomány.

Ebben a témában elég csak emlékeznünk arra, hogy milyen sokáig istenítették a reklámok és a táplálkozási előírások a növényi margarinokat a vajjal szemben. Majd elkövetkezett a pillanat, amikor beismerő vallomást tettek ipari szereplők, hogy nem a valóságnak megfelelő tájékoztatásokat adtak a margarinok egészségre gyakorolt hatásáról.

A továbbiakban megosztok néhány elgondolkodtató és érdekes felvetést a közelmúlt tudományos aktualitásából a táplálkozásunkkal kapcsolatosan.

 

Táplálkozási irányelvek Kanadában

A kanadai kormány 2016-ban kezdett egy táplálkozási alapelveket és irányokat meghatározó konzultációba. Mára odáig jutottak el, hogy sikerült egy  vázlatot tudtak a kormányzat hivatalos oldalán megjeleníteni.

https://www.foodguideconsultation.ca/guiding-principles-summary

A vázlathoz 717 orvos küldött nyílt levélben változtatási javaslatokat, melyek kapcsán néhány érdekes pontot emelek csak ki. Az orvosok kiemelték levelükben, hogy az elmúlt 30 évben jelentősen növekedtek a gyermekkori elhízás esetei Kanadában, ami következménye lehet a táplálkozási ajánlások korszerűtlenségének is.

Amit megtartottak a táplálkozási alapelvek közül az az, hogy továbbra is a növényi táplálékokat helyezik előtérbe az állati eredetű táplálékokkal szemben. Ennek az amerikai kontinensen erős tradíciói vannak. Viszont a telített zsírokkal kapcsolatosan nem az elkerülést, hanem a korlátozott mértékű fogyasztását javasolják. Ez annak ellenére benne maradt az ajánlásban, hogy a tudományos eredmények folyamatosan az állati eredetű fehérjék kifejezett előnyét mérik a növényi fehérjékkel szemben. Az állati zsíroktól való - tudományosan már rég meghaladott - félelmek azért benne maradtak az ajánlásban. A változás annyi, hogy a telített zsírok vonatkozásában, már csak korlátozni javasolja a fogyasztásukat, nem pedig kerülni.

 

Teljesen kivették az ajánlott táplálékok közül a tejtermékeket!  Magyarországon a gyermekétkeztetési törvény napi 3 dl tej vagy annak megfelelő tejtermék fogyasztását írja elő.

 

Az ajánlás ezeken kívül a feldolgozott ételek és a magas cukortartalmú italok kerülését javasolja.

 

Az új kanadai ajánlás lépett a tudományos alapokon nyugvó táplálkozási ajánlások irányába, de nyilvánvalóan nem tehette volna meg a nagyobb léptékű változtatásokat a dietetikai oldal tekintélyének jelentős csorbítása nélkül. Valószínűleg nagy presztízsveszteséget szenvedtek volna el ezek a társaságok egy radikálisabb váltás esetében.

 

A táplálkozástudomány malmai lassan, de őrölnek és át-át tudnak szivárogni eredményei a mindennapok táplálkozási ajánlásába is ugyanúgy, ahogyan 2015-ben például az Egyesült Államok étrendi ajánlásából kivették a koleszterin fogyasztására vonatkozó felső limitet.

 

 

A vörös húsok segítenek a depresszió elkerülésében

A vörös húsok fogyasztásának rizikóját vörössel égre festőket is meglepte, hogy ausztrál kutatók 1000 nő bevonásával végzett kutatásukkal pont az ellenkezőjét mérték.

Felice Jacka vezetésével a Deakin University (Victoria) kutatásában még a kutatás vezetői is abból indultak ki, hogy a mentális egészségünkre milyen káros hatásai lehetnek a vörös húsoknak. Megdöbbenéssel tapasztalták, hogy azok a nők, akik az ajánlott vörös hús fogyasztásnak csak a felét ették kétszeresére nőtt a depressziós jellegű tünetek megjelenése.

Annak ellenére, hogy a nők általános egészségi helyzete mellett vizsgáltak több más faktor hatását is (dohányzás, mozgás szintje, súly, kor, stb.) végül egyértelmű összefüggést találtak a vörös hús fogyasztás és a mentális egészség között.

Érdekes volt, hogy ez sem a csirke, sem a hal vagy sertés fogyasztásával kapcsolatban nem tudták kimutatni. A kutatás eredményeiben szerepet játszott, hogy az Ausztráliában fogyasztott birka és marha táplálása alapvetően legeltetéssel történik, hagyományos módon.

A javaslatuk végül annyiban foglalható össze, hogy naponta fogyasszunk 70g vörös húst, ami nagyjából egy nagyobb hamburger mennyisége.

https://www.telegraph.co.uk/news/9158235/Red-meat-halves-risk-of-depression.html


 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír