A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
+36 20 366 5991

Együk vagy ne együk?

Együk vagy ne együk?

 

Együk vagy ne együk?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azzá leszünk, amit megeszünk - tartja a mondás, és teljesen igaza is van ebben. A táplálkozásunkkal kapcsolatos összes hiedelmünk és tapasztalataink befolyásolják életünk minőségét nemcsak a mindennapok szintjén, hanem a hosszú távú egészségünkkel kapcsolatban is.

A dietetika rozsdás kerekei valahogyan nem képesek a modern tudományos kísérletek eredményeit befogadni, mert gyakorta ellentmond a megszokott, elfogadott, tradícionális dogmának. Sok esetben ellentmond gazdasági érdekeknek is és emiatt szembe kerül jelentős pénzeket mozgató élelmiszeripari lobbikkal a tudomány.

Ebben a témában elég csak emlékeznünk arra, hogy milyen sokáig istenítették a reklámok és a táplálkozási előírások a növényi margarinokat a vajjal szemben. Majd elkövetkezett a pillanat, amikor beismerő vallomást tettek ipari szereplők, hogy nem a valóságnak megfelelő tájékoztatásokat adtak a margarinok egészségre gyakorolt hatásáról.

A továbbiakban megosztok néhány elgondolkodtató és érdekes felvetést a közelmúlt tudományos aktualitásából a táplálkozásunkkal kapcsolatosan.

 

Táplálkozási irányelvek Kanadában

A kanadai kormány 2016-ban kezdett egy táplálkozási alapelveket és irányokat meghatározó konzultációba. Mára odáig jutottak el, hogy sikerült egy  vázlatot tudtak a kormányzat hivatalos oldalán megjeleníteni.

https://www.foodguideconsultation.ca/guiding-principles-summary

A vázlathoz 717 orvos küldött nyílt levélben változtatási javaslatokat, melyek kapcsán néhány érdekes pontot emelek csak ki. Az orvosok kiemelték levelükben, hogy az elmúlt 30 évben jelentősen növekedtek a gyermekkori elhízás esetei Kanadában, ami következménye lehet a táplálkozási ajánlások korszerűtlenségének is.

Amit megtartottak a táplálkozási alapelvek közül az az, hogy továbbra is a növényi táplálékokat helyezik előtérbe az állati eredetű táplálékokkal szemben. Ennek az amerikai kontinensen erős tradíciói vannak. Viszont a telített zsírokkal kapcsolatosan nem az elkerülést, hanem a korlátozott mértékű fogyasztását javasolják. Ez annak ellenére benne maradt az ajánlásban, hogy a tudományos eredmények folyamatosan az állati eredetű fehérjék kifejezett előnyét mérik a növényi fehérjékkel szemben. Az állati zsíroktól való - tudományosan már rég meghaladott - félelmek azért benne maradtak az ajánlásban. A változás annyi, hogy a telített zsírok vonatkozásában, már csak korlátozni javasolja a fogyasztásukat, nem pedig kerülni.

 

Teljesen kivették az ajánlott táplálékok közül a tejtermékeket!  Magyarországon a gyermekétkeztetési törvény napi 3 dl tej vagy annak megfelelő tejtermék fogyasztását írja elő.

 

Az ajánlás ezeken kívül a feldolgozott ételek és a magas cukortartalmú italok kerülését javasolja.

 

Az új kanadai ajánlás lépett a tudományos alapokon nyugvó táplálkozási ajánlások irányába, de nyilvánvalóan nem tehette volna meg a nagyobb léptékű változtatásokat a dietetikai oldal tekintélyének jelentős csorbítása nélkül. Valószínűleg nagy presztízsveszteséget szenvedtek volna el ezek a társaságok egy radikálisabb váltás esetében.

 

A táplálkozástudomány malmai lassan, de őrölnek és át-át tudnak szivárogni eredményei a mindennapok táplálkozási ajánlásába is ugyanúgy, ahogyan 2015-ben például az Egyesült Államok étrendi ajánlásából kivették a koleszterin fogyasztására vonatkozó felső limitet.

 

 

A vörös húsok segítenek a depresszió elkerülésében

A vörös húsok fogyasztásának rizikóját vörössel égre festőket is meglepte, hogy ausztrál kutatók 1000 nő bevonásával végzett kutatásukkal pont az ellenkezőjét mérték.

Felice Jacka vezetésével a Deakin University (Victoria) kutatásában még a kutatás vezetői is abból indultak ki, hogy a mentális egészségünkre milyen káros hatásai lehetnek a vörös húsoknak. Megdöbbenéssel tapasztalták, hogy azok a nők, akik az ajánlott vörös hús fogyasztásnak csak a felét ették kétszeresére nőtt a depressziós jellegű tünetek megjelenése.

Annak ellenére, hogy a nők általános egészségi helyzete mellett vizsgáltak több más faktor hatását is (dohányzás, mozgás szintje, súly, kor, stb.) végül egyértelmű összefüggést találtak a vörös hús fogyasztás és a mentális egészség között.

Érdekes volt, hogy ez sem a csirke, sem a hal vagy sertés fogyasztásával kapcsolatban nem tudták kimutatni. A kutatás eredményeiben szerepet játszott, hogy az Ausztráliában fogyasztott birka és marha táplálása alapvetően legeltetéssel történik, hagyományos módon.

A javaslatuk végül annyiban foglalható össze, hogy naponta fogyasszunk 70g vörös húst, ami nagyjából egy nagyobb hamburger mennyisége.

https://www.telegraph.co.uk/news/9158235/Red-meat-halves-risk-of-depression.html


 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír