Mi az a halolaj?
A halolajat tulajdonképpen megából a halszövetből vonják ki. Jellemzően olyan halakból származik mint a hering, a tonhal, a szardella vagy a makréla, de léteznek olyan speciális halolajak is, mint például a tőkehalmájolaj. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) heti 1-2 adag hal fogyasztását ajánlja, többek között azért, mert a halakban található omega-3 zsírsavaknak számos, pozitív egészségügyi előnye van. Azonban a legtöbb ember, pláne hazánkban, ennek töredékét sem fogyasztja. Ezért is szükséges például a halolaj kapszula fogyasztása, hiszen csak így tud a szervezet elegendő omega-3 zsírsavhoz jutni.
Érdemes tudni, hogy a halolajnak csupán körülbelül 30%-a áll omega-3 zsírsavakból, míg a fennmaradó 70% egyéb zsírokból. Az omega-3-on kívül pedig tartalmaz többek között olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat is, mint az A-, vagy D-vitamin.
EPA, DHA és ALA
A halolajban található omega-3 fő típusai
- az eikozapentaénsav (EPA),
- és a dokozahexaénsav (DHA),
- míg a növényi forrásokban található típus főként az alfa-linolénsav (ALA).
Bár az ALA szintén esszenciális zsírsav (tehát a szervezet nem tudja önmaga előállítani), sokkal kevésbé hatékony, mint az előbb említett EPA vagy DHA. Az EPA többek között rendkívül jó gyulladáscsökkentő, továbbá gátolja a véredény képződést, míg a DHA főképp a kognitív funkciókban játszik jelentős szerepet.
Azért is fontos egyébként, hogy elegendő omega-3 zsírsavat kapjunk, mert a nyugati étrendben az omega-3 zsírsavak nagy részét más zsírokkal, például omega-6 zsírsavakkal helyettesítették. (A mogyoróvaj például jelentős mértékben tartalmazza ez utóbbit.) Habár kismértékben fogyasztva egészséges, nagyobb mértékű bevitele gyulladáskeltő hatású.
Mennyi halolajra van szüksége a szervezetnek?
Az egészségügyi szervezetek 1000 mg omega-3 fogyasztását javasolják naponta, valamint 500 mg kombinált EPA+DHA bevitelét ahhoz, hogy támogassa az egészséges szív-és érrendszert.
Rendszeres bevitelének előnyei
A halolaj kapszula és így a megfelelő mértékű omega-3 bevitelnek rengeteg egészségügyi előnye van. Nézzünk meg ezek közül néhányat.
1. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A halfogyasztás segíthet megelőzni a szívkoszorúér-betegségeket. Minél több hal van az étrendben, annál alacsonyabb a szívbetegség és a stroke okozta halálozás kockázata. Egy tanulmány szerint a szívrohamot követően halolaj-kiegészítőkkel kezelt résztvevők esetében 29%-kal csökkent a halálos kimenetelű szívritmuszavarok száma.
2. Javíthatja az agyi funkciókat
Az agyunk közel 60%-ban zsírból áll, és ennek a zsírnak nagy része omega-3 zsírsav. Ezért is fontos az omega-3 zsírsavak fogyasztása az agy megfelelő működéséhez. Ezenkívül a halolaj kapszulákban található DHA megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demenciát is. A kutatók azt is megállapították, hogy a fokozott DHA-fogyasztás csökkentheti a cukorbetegség, valamint a a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
3. Enyhítheti a reumás eredetű ízületi gyulladásokat
Ahogyan feljebb is írtuk, az omega-3 kiváló gyulladáscsökkentő. Épp ezért megelőzheti többek között a reumás ízületi gyulladást is.
4. Támogathatja a szem egészségét
Az agyhoz hasonlóan a szemnek is szüksége van az omega-3 zsírsavakra. Bizonyított, hogy azok az emberek, akik nem jutnak elegendő omega-3-hoz, nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen szembetegségben.
5. Csökkentheti a gyulladást
A gyulladás bizonyos szintig egészséges, hiszen ez az immunrendszer természetes válasza a fertőzések és a sérülések leküzdésére. A láz is egy gyulladás, ahogyan például az izomláz is: mindkettő természetes és szükségszerű. Viszont, amennyiben a gyulladás állandósul, vagyis krónikussá válik, az már elhízáshoz, depresszióhoz, ízületi gyulladáshoz, valamint szív-és cukorbetegséghez satöbbi vezethet. Viszont az olyan természetes gyulladáscsökkentők, mint az omega-3 elejét vehetik az ilyen és ehhez hasonló állapotok kialakulásának.
6. Hozzájárulhat az egészségesebb, szebb bőrhöz
Az esszenciális zsírsav megvédi a bőrt a káros UVA és UVB sugarak ellen. Ez azért is fontos, mert az ultraibolya-sugárzás növelheti a bőrrák kockázatát, valamint hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez is. Gyulladáscsökkentő révén pedig az omega-3 zsírsav segít a pattanások leküzdésében is.
Milyen halolajat érdemes választani?
Elsősorban arra kell odafigyelni, hogy a napi adag fedezze a szükséges EPA+DHA bevitelt (tehát az 500 mg-ot). Ezenkívül fontos, hogy minőségi, tiszta halolajat válasszunk, lehetőleg olyat, ami fenntartható forrásból származik. Sajnos, a túlhalászás valamint a tengerekbe, óceánokba kerülő hulladék és mikroműanyagok miatt a vizeink állapota folyamatosan romlik, nem is beszélve a benne lévő tengeri élőlényekről.
A Jamieson omega-3 készítményei épp ezért többlépcsős minőségügyi ellenőrzéseknek veti alá a terméket, és csak olyan forrásokból szerzi be a hozzá szükséges összetevőket, amelyek kiváló minőségben tartalmazzák a szükséges forrásokat. Ezeknek része például a folyamatos laboratóriumi vizsgálat is, amelynek köszönhetően folyamatosan garantálni tudják a minőséget.