A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
06 20 366 5991

Minőségi éhezők vagyunk? Mennyi vitamin van a gyümölcsökben?

 

Nagyon sok olyan kutatás történt az elmúlt évtizedekben, ami azt jelezte, hogy az asztalunkra kerülő gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalma radikálisan csökkent nagyanyáink, nagyapáink idejéhez képest.

Persze gondolhatunk arra, hogy ezt csak a nosztalgia hozza ki belőlünk. Jó elmerengeni azon, hogy milyen finom volt beleharapni a napsütötte paradicsomba a nagymami kiskertjében, vagy a fára mászva rögtön a szánkban ízlelgetni a ropogós cseresznyéket.

Nézzük meg a számokat, azokat nem befolyásolja az emlékezetünk!

 

Milyen csökkenéseket mértek a kutatók?

 

Több kutatás is ugyanazt az elszomorító irányt jelzi, hogy folyamatosan és nagy arányban csökkentek és folyamatosan csökkennek a zöldségekben és gyümölcsökben található értékes vitaminok, nyomelemek és ásványianyagok. A gödöllői Szent István Egyetem kutatójának, Márai Gézának a publikációjából az derült ki, hogy 1966 és 1990 között a vizsgált növényekben a következő eredmények alakultak ki.

 

Ásványi anyag és mikroelem tartalom

 

Csökkenés 1966 – 1990

Búza

50,00%

Árpa

62,30%

Kukorica

81,40%

Répafélék

25,00%

 

Vitamintartalom

 

Csökkenés 1966 – 1990

Borsó

50,00%

Tej

95,00%

Káposzta

95,00%

Sárgarépa

40,00%

 

Hasonló eredményt hoztak a Geigy Gyógyszergyár kutatásai is:

 

Ásványok és vitaminok mg-ban 100 g élelmiszerben

Vizsgált anyagok

Eredmény 1985

Eredmény 1996

Különbség

Brokkoli

kalcium

folsav

magnézium

folsav

103

47

24

39

33

23

18

34

-68%

-52%

-25%

-12%

Bab

magnézium

B6 vitamin

kalcium

26

140

14

22

55

4

-15%

-61%

-70%

Burgonya

magnézium

kalcium

27

37

18

31

-33%

-17%

Sárgarépa

magnézium

62

19

–68%

Spenót

C-vitamin

51

21

–58%

Alma

C-vitamin

kalcium

folsav

5

8

23

1

7

3

-80%

-12%

-84%

Banán

magnézium

B6 vitamin

kálcium

31

330

420

27

22

327

-13%

-92%

-24%

Földieper

kalcium

C-vitamin

21

60

18

13

-14%

-67%

 

Bele se merek gondolni, hogy a közben elmúlt további 20 évben hogyan változtak ezek az értékek.

 

Mik az okai a csökkenésnek?

Az okokat vizsgálva elsősorban az élelmiszerek előállításának teljesen iparszerűvé válását jelölték meg a vizsgálódók. Ugyanazon a véges mennyiségű földterületen egyre gazdaságosabban és gyorsabban akarják a mezőgazdasági szereplők megforgatni a pénzüket úgy, hogy a legmagasabb haszonhoz jussanak. Ez persze természetes tulajdonsága a gazdasági szereplőknek, nincsen itt semmi látnivaló. Kérem, oszoljunk, oszoljunk!

Az iparias termelésben olyan fajták kerültek bele a választékba, amelyek egyforma formájú, állagú, ízű, összetételű eredményt adtak. Persze jól ellenálnak mindennek és sokáig eltarthatóak, amíg a termő területétől a vásárlók asztaláig eljut. Viszont ezek a növények másképpen veszik fel az egyre kevesebb táptalajban található értékes tápanyagokat és egyre kevesebbet tudnak koncentrálni magukba az intenzíven kizsigerelt földekből.

Ha pedig keveset tudnak magukba gyűjteni, akkor természetesen keveset tudnak átadni is. Sőt sok esetben a hosszú eltárolás miatt, még érés közben vagy előtt is betakarítják a “félkész” eredményt. De mit várunk például a talaj nélkül csak vízben (és némi vízbe szórt takarmányon) felnevelt zöldségektől, paradicsomoktól?

A lánc végén pedig ott állunk mi és  családjaink. Szeretnénk a legjobb minőségű élelmiszereket a legjobb formában adni családunknak, de ez nem egyszerű feladat.

 

Hogyan lehet mégis elegendő vitaminhoz, tápanyaghoz jutni?

A legfontosabb dolog ennek a problémának a kezelésében az, hogy ne söpörjük a szőnyeg alá. Tartsuk folyamatosan a figyelmünk középpontjában, hogy az egészséges és változatos táplálkozás mennyire fontos a jó közérzetünk fenntartásában. Gondoljuk át, hogy hogyan tudunk olyan forrásokhoz jutni, amik sokkal nagyobb mennyiségű vitaminnal és tápanyaggal látják el szervezetünket.

 

Tartsunk be néhány szabályt!

  • Keress olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek kisebb gazdaságokból, kistermelőktől származik.
  • Változatos forrásból származzon a zöldséged és gyümölcsöd és sok féle zöldséget és gyümölcsöt fogyassz!

  • Próbáld meg a lehető legtöbb vitaminforrást nyersen fogyasztani. A hőkezelés, főzés sok vitamin mennyiségét csökkenti.

  • Nemcsak zöldségben vannak vitaminok, hanem például a belsőségek is fontos vitamin lelőhelyek. Gondolj az eszkimókra, akik “viszonylag kevés” zöldséget fogyasztanak és mégis egészségesek.

 

Amennyiben pótolni kell mégis valamilyen alapvetően fontos vitamint, ásványi anyagot vagy tápanyagot, akkor válassz kitűnő minőségűt.

 

Mi a Jamiesonra szavaztunk ebben a kérdésben!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír étrendkiegészítő