Persze gondolhatunk arra, hogy ezt csak a nosztalgia hozza ki belőlünk. Jó elmerengeni azon, hogy milyen finom volt beleharapni a napsütötte paradicsomba a nagymami kiskertjében, vagy a fára mászva rögtön a szánkban ízlelgetni a ropogós cseresznyéket.
Nézzük meg a számokat, azokat nem befolyásolja az emlékezetünk!
Milyen csökkenéseket mértek a kutatók?
Több kutatás is ugyanazt az elszomorító irányt jelzi, hogy folyamatosan és nagy arányban csökkentek és folyamatosan csökkennek a zöldségekben és gyümölcsökben található értékes vitaminok, nyomelemek és ásványianyagok. A gödöllői Szent István Egyetem kutatójának, Márai Gézának a publikációjából az derült ki, hogy 1966 és 1990 között a vizsgált növényekben a következő eredmények alakultak ki.
Ásványi anyag és mikroelem tartalom |
|
Csökkenés 1966 – 1990 |
|
Búza |
50,00% |
Árpa |
62,30% |
Kukorica |
81,40% |
Répafélék |
25,00% |
Vitamintartalom |
|
Csökkenés 1966 – 1990 |
|
Borsó |
50,00% |
Tej |
95,00% |
Káposzta |
95,00% |
Sárgarépa |
40,00% |
Hasonló eredményt hoztak a Geigy Gyógyszergyár kutatásai is:
Ásványok és vitaminok mg-ban 100 g élelmiszerben |
Vizsgált anyagok |
Eredmény 1985 |
Eredmény 1996 |
Különbség |
Brokkoli |
kalcium folsav magnézium folsav |
103 47 24 39 |
33 23 18 34 |
-68% -52% -25% -12% |
Bab |
magnézium B6 vitamin kalcium |
26 140 14 |
22 55 4 |
-15% -61% -70% |
Burgonya |
magnézium kalcium |
27 37 |
18 31 |
-33% -17% |
Sárgarépa |
magnézium |
62 |
19 |
–68% |
Spenót |
C-vitamin |
51 |
21 |
–58% |
Alma |
C-vitamin kalcium folsav |
5 8 23 |
1 7 3 |
-80% -12% -84% |
Banán |
magnézium B6 vitamin kálcium |
31 330 420 |
27 22 327 |
-13% -92% -24% |
Földieper |
kalcium C-vitamin |
21 60 |
18 13 |
-14% -67% |
Bele se merek gondolni, hogy a közben elmúlt további 20 évben hogyan változtak ezek az értékek.
Mik az okai a csökkenésnek?
Az okokat vizsgálva elsősorban az élelmiszerek előállításának teljesen iparszerűvé válását jelölték meg a vizsgálódók. Ugyanazon a véges mennyiségű földterületen egyre gazdaságosabban és gyorsabban akarják a mezőgazdasági szereplők megforgatni a pénzüket úgy, hogy a legmagasabb haszonhoz jussanak. Ez persze természetes tulajdonsága a gazdasági szereplőknek, nincsen itt semmi látnivaló. Kérem, oszoljunk, oszoljunk!
Az iparias termelésben olyan fajták kerültek bele a választékba, amelyek egyforma formájú, állagú, ízű, összetételű eredményt adtak. Persze jól ellenálnak mindennek és sokáig eltarthatóak, amíg a termő területétől a vásárlók asztaláig eljut. Viszont ezek a növények másképpen veszik fel az egyre kevesebb táptalajban található értékes tápanyagokat és egyre kevesebbet tudnak koncentrálni magukba az intenzíven kizsigerelt földekből.
Ha pedig keveset tudnak magukba gyűjteni, akkor természetesen keveset tudnak átadni is. Sőt sok esetben a hosszú eltárolás miatt, még érés közben vagy előtt is betakarítják a “félkész” eredményt. De mit várunk például a talaj nélkül csak vízben (és némi vízbe szórt takarmányon) felnevelt zöldségektől, paradicsomoktól?
A lánc végén pedig ott állunk mi és családjaink. Szeretnénk a legjobb minőségű élelmiszereket a legjobb formában adni családunknak, de ez nem egyszerű feladat.
Hogyan lehet mégis elegendő vitaminhoz, tápanyaghoz jutni?
A legfontosabb dolog ennek a problémának a kezelésében az, hogy ne söpörjük a szőnyeg alá. Tartsuk folyamatosan a figyelmünk középpontjában, hogy az egészséges és változatos táplálkozás mennyire fontos a jó közérzetünk fenntartásában. Gondoljuk át, hogy hogyan tudunk olyan forrásokhoz jutni, amik sokkal nagyobb mennyiségű vitaminnal és tápanyaggal látják el szervezetünket.
Tartsunk be néhány szabályt!
- Keress olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek kisebb gazdaságokból, kistermelőktől származik.
-
Változatos forrásból származzon a zöldséged és gyümölcsöd és sok féle zöldséget és gyümölcsöt fogyassz!
-
Próbáld meg a lehető legtöbb vitaminforrást nyersen fogyasztani. A hőkezelés, főzés sok vitamin mennyiségét csökkenti.
-
Nemcsak zöldségben vannak vitaminok, hanem például a belsőségek is fontos vitamin lelőhelyek. Gondolj az eszkimókra, akik “viszonylag kevés” zöldséget fogyasztanak és mégis egészségesek.
Amennyiben pótolni kell mégis valamilyen alapvetően fontos vitamint, ásványi anyagot vagy tápanyagot, akkor válassz kitűnő minőségűt.