Barion Pixel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Nemcsak a weboldal küld a látogató böngészőjének cookie-t, de külső, független auditáló szolgáltatás (Google Analytics) is méri az oldal látogatását ilyen eszközzel. A mérési adatok kezeléséről a http://www.google.com/intl/hu/analytics weboldalon lehet részletesen tájékozódni

Hungarian
Kategóriák

Mi a különbség a prebiotikumok és a probiotikumok között?

Mi a különbség a prebiotikumok és a probiotikumok között?

Manapság lépten-nyomon hallani a prebiotikumok és a probiotikumok pozitív hatásáról. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, mik az alapvető különbségek, és mi az, amiben hasonlítanak, és egyáltalán mik is ezek a pozitív tulajdonságok. A cikkben épp ezért részletesen bemutatjuk a pre- és probiotikumok közötti különbségeket, valamint azt, hogy milyen szuper hatásaik vannak.

A prebiotikumok és probiotikumok hatásai

Azzal talán nem mondunk semmi újat, hogy a prebiotikumok és a probiotikumok is egyaránt rendkívül fontosak az egészség megőrzése érdekében. Azonban különböző funkciót töltenek be a szervezetben. A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek bizonyos élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben találhatóak meg. A prebiotikumok ellenben olyan anyagok, amelyek emésztetlen szénhidrátokból (többnyire rostokból) származnak. Ezeket az emésztetlen szénhidrátokat pedig a bélrendszerben lévő jótékony baktériumok vígan el is fogyasztják.

Ezek a jótékony bélbaktériumok, amelyeket együttesen bélflórát alkotják, számos fontos funkciót látnak el a szervezetben. A probiotikumok és prebiotikumok megfelelő mennyiségben történő fogyasztása pedig segíthet abban, hogy a baktériumoknak fennmaradjon az egészséges egyensúlya és így a bélflóra is zavartalanul funkcionálhat.

A jó bélbaktériumok hatásai

Az emésztőrendszerben található jó baktériumok segítenek megvédeni a szervezetet a káros baktériumok túlszaporodásától és a gombás (főképp candidás) fertőzésektől. Ugyanakkor javítják a szorongás, a depresszió tüneteit, erősítik az immunrendszert, segítik távol tartani a vírusokat és a baktériumokat, valamint csökkentik a gyulladást.

A prebiotikus élelmiszerek és azok hatása

A zöldségekben, a gyümölcsökben és a hüvelyesekben is rengeteg prebiotikum található. Ahogy feljebb is írtuk, ezeket a típusú rostokat az emésztőrendszer nem, csak a baktériumok tudják megemészteni. Ilyen élelmiszerek például:

  • a bab és a borsó,
  • a zab,
  • a banán,
  • a csicsóka,
  • a spárga,
  • és a hagymák is.

A probiotikus élelmiszerek

Számos olyan probiotikus élelmiszer létezik, amelyek hasznos baktériumokat tartalmaznak, mint például a joghurt. De ilyenek a fermentált élelmiszerek is:

  • a savanyú káposzta,
  • a kimchi,
  • a kefir,
  • illetve a pasztőrözetlen savanyúságok, valamint ecetes zöldségek.

Jó, ha látod az összefüggést a két baktérium között, ugyanis mindkettőt szükséges fogyasztani. A probiotikumok tartalmazzák a hasznos baktériumokat, a prebiotikum pedig az "ételt" amivel ezek a jó baktériumok táplálkozni, és szaporodni tudnak. Vannak olyan élelmiszerek is, amelyek úgynevezett szimbiotikus élelmiszernek tekinthetők, mivel jótékony baktériumokat és prebiotikus rost forrást is tartalmaznak (tehát igazi 2 az 1-ben élelmek). Ilyen például a sajt, a kefir és a savanyúkáposzta.

Vannak olyan probiotikum étrend-kiegészítők, amelyek több milliárd ilyen hasznos baktériumot tartalmaznak. A Jamieson Probiotic 10 milliárd, 14-féle baktérium törzset tartalmaz. Ezeket nemcsak antibiotikumos kezelés során érdemes szedni, hanem akkor is, ha egészségesek vagyunk, ugyanis segíthetjük vele a jó baktériumok szaporodását és a rossz baktériumok visszaszorítását is. Természetesen mindezt változatos, egészséges étrend mellett.

Tartalomhoz tartozó címkék: étrendkiegészítő
Árukereső.hu Árukereső.hu