A prebiotikumok és probiotikumok hatásai
Azzal talán nem mondunk semmi újat, hogy a prebiotikumok és a probiotikumok is egyaránt rendkívül fontosak az egészség megőrzése érdekében. Azonban különböző funkciót töltenek be a szervezetben. A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek bizonyos élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben találhatóak meg. A prebiotikumok ellenben olyan anyagok, amelyek emésztetlen szénhidrátokból (többnyire rostokból) származnak. Ezeket az emésztetlen szénhidrátokat pedig a bélrendszerben lévő jótékony baktériumok vígan el is fogyasztják.
Ezek a jótékony bélbaktériumok, amelyeket együttesen bélflórát alkotják, számos fontos funkciót látnak el a szervezetben. A probiotikumok és prebiotikumok megfelelő mennyiségben történő fogyasztása pedig segíthet abban, hogy a baktériumoknak fennmaradjon az egészséges egyensúlya és így a bélflóra is zavartalanul funkcionálhat.
A jó bélbaktériumok hatásai
Az emésztőrendszerben található jó baktériumok segítenek megvédeni a szervezetet a káros baktériumok túlszaporodásától és a gombás (főképp candidás) fertőzésektől. Ugyanakkor javítják a szorongás, a depresszió tüneteit, erősítik az immunrendszert, segítik távol tartani a vírusokat és a baktériumokat, valamint csökkentik a gyulladást.
A prebiotikus élelmiszerek és azok hatása
A zöldségekben, a gyümölcsökben és a hüvelyesekben is rengeteg prebiotikum található. Ahogy feljebb is írtuk, ezeket a típusú rostokat az emésztőrendszer nem, csak a baktériumok tudják megemészteni. Ilyen élelmiszerek például:
- a bab és a borsó,
- a zab,
- a banán,
- a csicsóka,
- a spárga,
- és a hagymák is.
A probiotikus élelmiszerek
Számos olyan probiotikus élelmiszer létezik, amelyek hasznos baktériumokat tartalmaznak, mint például a joghurt. De ilyenek a fermentált élelmiszerek is:
- a savanyú káposzta,
- a kimchi,
- a kefir,
- illetve a pasztőrözetlen savanyúságok, valamint ecetes zöldségek.
Jó, ha látod az összefüggést a két baktérium között, ugyanis mindkettőt szükséges fogyasztani. A probiotikumok tartalmazzák a hasznos baktériumokat, a prebiotikum pedig az "ételt" amivel ezek a jó baktériumok táplálkozni, és szaporodni tudnak. Vannak olyan élelmiszerek is, amelyek úgynevezett szimbiotikus élelmiszernek tekinthetők, mivel jótékony baktériumokat és prebiotikus rost forrást is tartalmaznak (tehát igazi 2 az 1-ben élelmek). Ilyen például a sajt, a kefir és a savanyúkáposzta.
Vannak olyan probiotikum étrend-kiegészítők, amelyek több milliárd ilyen hasznos baktériumot tartalmaznak. A Jamieson Probiotic 10 milliárd, 14-féle baktérium törzset tartalmaz. Ezeket nemcsak antibiotikumos kezelés során érdemes szedni, hanem akkor is, ha egészségesek vagyunk, ugyanis segíthetjük vele a jó baktériumok szaporodását és a rossz baktériumok visszaszorítását is. Természetesen mindezt változatos, egészséges étrend mellett.