Sokan csak kapkodjuk be a különféle vitaminokat, és nem is jut eszünkbe, hogy akár még árthatunk is ezzel magunknak. Pedig ha zsírban oldódó vitaminokból (A, D, K, E) tartósan túllépjük a javasolt napi mennyiséget, a legsúlyosabb betegségek is megkörnyékezhetnek minket.
Bár hazánkban általában inkább a vitaminban szegény táplálkozás a jellemző, azzal talán a rendszeresen étrend-kiegészítőket fogyasztók sincsenek tisztában, hogy sok vitamin és ásványi anyag kúraszerűen is alkalmazható. A szelént például kifejezetten ajánlott a téli hónapokban szedni, ha tsh szintünket és pajzsmirigyünket szeretnénk óvni vele, a D-vitaminból pedig nyáron kevesebb is elég lehet (feltéve, ha kellő időt töltünk napsütésben).
Míg a vízben oldódó vitaminokat szinte lehetetlen túladagolni, mivel jellemzően a vizelettel kiürülnek a szervezetünkből, a zsírban oldódó vitaminok a testünk olyan területein is elraktározódhatnak, amit nem biztos, hogy szeretnénk.
Nézzük, mi történhet, ha túl sokat szedtünk be:
A-vitaminból: Sok más vitaminhoz hasonlóan a májban raktározódik, és egy felnőtt ember egy-két évre elegendő mennyiséget képes itt eltárolni belőle. Túladagolása nagyon ritka, A-vitaminban gazdag étrend mellett való rendszeres szedése okozhat esetleg mérgezéses tüneteket.
E-vitaminból: Zsírszegény diéta mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, ezért ilyen esetekben táplálékkiegészítő formájában ajánlott pótolni. Jó ha tudjuk azonban, hogy folyamatos vita zajlik az E-vitamin nagy dózisban való használatáról, mivel egyes kutatások szerint bizonyos adottságú emberek számára már a kisebb mennyiségben, de rendszeresen szedett E-vitamin is negatív hatású lehet. Kutatási eredmények tanúsítják, hogy a véralvadásgátló gyógyszereket szedő vagy K-vitamin hiányban szenvedő betegeknél a vérzés kockázata jelentősen megnőhet.
D-vitaminból: Talán legkönnyebben éppen a napfény vitaminját adagolhatjuk túl, és panaszaink többségét a vér megemelkedett kalcium szintje okozza. A megnövekedett D-vitamin szint miatt szervezetünk az élelmiszerekből több kalciumot képes felvenni és több kalciumot old ki a csontokból is. Ilyen esetben jellemző tünetként jelentkezhet az émelygés, a hányás, túlzott szomjúságérzet, gyengeség, a fejfájás, vesekő és súlyosabb esetben vesekárosodás, akár veseelégtelenség is. De hazánkban a hosszú téli hónapok miatt sokkal inkább a d-vitamin hiány mint a túladagolás a jellemző.
K-vitaminból: túladagolása nem jár mérgezéses tünetekkel, okozhat azonban allergiás reakciót (csalánkiütések, légzési nehézségek formájában), vérnyomás és véralvadási problémákat, gyomorpanaszokat, valamint befolyásolhatja más gyógyszerek hatását is.
Nem mindegy, miből készül a vitamin, amit szedünk
Amikor vitaminhiány tüneteit érzékeljük magunkon, és hirtelen elkezdjük beszedni egy patika teljes vitaminkészletét, lehet néha azért esünk túlzásba a mennyiséget illetően, mert a várt hatás, a pozitív változás elmaradni látszik.
Érdemes tisztában lennünk vele, hogy több vitamin és étrend-kiegészítő készítmény nagyjából kilencven százalékát szintetikusan állítják elő. Ezek a mesterséges anyagból készült hatóanyagok megterhelik a gyomrunkat, hosszú távon veseproblémákat okozhatnak, és nem utolsó sorban nem is hozzák meg a kívánt hatást.
Válasszunk természetes alapanyagokból készült étrend-kiegészítőket, amik a bolygónk legtisztább forrásaiból kerülnek a szervezetünkbe. Fontos az is, hogy a gyártási eljárás az előállítás minden szakaszában garantáltan magas minőségben történjen. Sokszor ezt a legnagyobb fokú tisztaságot a kis tételben való gyártás teszi lehetővé, ez adja a szükséges frissességet. A Jamieson étrend-kiegészítőket, vitaminokat és ásványi anyagokat ajánljuk, melyek igazoltan tiszta forrásból származnak.