A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
06 20 366 5991

Az A-vitamin hatásai egészségünkre

Az A-vitamin hatásai egészségünkre

Az A-vitamin hatásaira már nagyon korán, az ókorban is felfigyeltek, függetlenül attól, hogy néven tudták volna nevezni magát az A- vitamint. Az egyiptomiak és a görögök is tapasztalták, hogy bizonyos élelmiszerek jó hatással vannak a szemünkre, látásunkra, bőrünk szépségére.

Bőrünk állapota, hajunk töredezettsége, körmünk állapota sokat elárul a szervezetünkben lévő A-vitamin mennyiségéről. De a leginkább észlelhető hatást a látásunk, főleg szürkületkor történő romlása jelzi. Igen, mindezek egészséges működést egyértelműen javíthatjuk ezzel a zsírban oldódó vitaminnal.

 

Miben található A-vitamin?

Az A-vitamin mind állati, mind növényi formában elérhető a természetben. Az állati forrásból származót retinolnak, a növényi eredetűt karotinoidoknak nevezzük.

 

A retinol halban, májban, szívben , vesében, tojásban, tejben és vajban fordul elő, és ebben a formában teljesen fel is szívódik.  A retinol természetes formájában minden létező organizmusban jelen van, és elengedhetetlen elem olyan alapvető biológiai folyamatokhoz, mint a látás és a sejtnövekedés.

A karotinoidok jellemzően növényi forrásban (sárgarépa, paradicsom, saláta, répa, gyümölcs) találhatók, és közülük a béta-karotin a leghatékonyabb. A karotinoidokból a szervezet állítja elő az A-vitamint, és a májban raktározza azt.

 

Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

  • sajtos, túrós sütemények: 5-50 µg
  • vaj, margarinféleségek: 250-650 µg
  • húsok, húsipari termékek: 0,3-70 µg
  • májak, májkészítmények: 1500-1600 µg
  • szív, vese és készítmények: 5-500 µg
  • halak: 10-60 μg
  • tej: 30-100 μg
  • tojás: 350-600 μg

 

Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg
  • száraztésztákban: 0-0,04 mg
  • sajtos, túrós sütemények: 0 mg
  • zöldség, gyümölcs: 0,1–12 mg (felső érték a sárgarépa)
  • vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg
  • húsok, húsipari termékek: nem jellemző
  • halak: 0,5–2 mg
  • tej: 0,005-0,1 mg
  • tojás: 0,5-1,2 mg

(forrás: Wikipédia)

Sajnos a karotinoidok felszívódási arányuk sokkal kisebb, mint a kész A-vitaminé, ezért ezekből többre van szükség. Nyersen fogyasztva a legkisebb a felszívódás, a párolt zöldségek esetében ez kb. 30-50%. Éppen ezért paradicsom és sárgarépa is hatásosabb párolva, mint nyersen. Sőt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az A-vitamin zsírban oldódik, akkor a pároláshoz érdemes valamilyen zsíradékot is használni, hogy jobban beépülhessen a szervezetünkbe.

 

A likopin és a lutein is a karotinoidok közé tartozik, ezek az anyagok is szintén festékanyagok a növényeinkben. Ezek szerepe az évek múlásával értékelődik fel, amikor a szervezetünk anyagcsere folyamatai lelassulnak és a normális, egészséges működés megváltozik.

Az A-vitamin hatásai egészségünkre

Az A-vitamin egyik legfontosabb hatása, hogy amennyiben kellő mennyiségben található meg a szervezetünkebn, akkor elősegíti látásunk egészséges megőrzését. Fontos szerepe van a farkasvakság, szürkületi vakság megelőzésében, az éles látás fenntartásában és egyéb szembetegségek elkerülésében.

 

Szintén fontos szerepe van a bőrünk egészségének, szépségének megőrzésében.

A karotinoidok – melyek az A-vitamin elővitaminjai – igen jelentős antioxidánsok, melyek a növények (zöldség, gyümölcs) festékanyagában találhatók meg.

Az A-vitaminnak jelentős szerepe van a bőrünknek a nap káros sugarai elleni védekezésben, a fényvédelemben. Segít a pattanások eltűntetésében és a pigment foltok kialakulásának megelőzésében.

 

Az A-vitamin nagy hatással van az immunrendszerünk állapotára is. A megfelelő mennyiségben jelen lévő vitamin hatására a szervezetünk sikeresen veheti fel a harcot a vírusokkal, baktériumokkal. Sőt a betegségekből való felgyógyulásunk is gyorsabb lesz.

 

Mennyi A-vitaminra van naponta szükségünk

A legtöbb multivitamin készítményben található  A-vitamin.

A napi ajánlott mennyiség felnőtteknek a következő:

  • 900 mikrogramm (3000 IU) férfiaknak
  • 700 mikrogramm (2300 IU) nőknek
  • 18 évesnél idősebb terhes nőknek a napi ajánlott adag 770 mikrogramm (2600 IU)
 

A legújabb kutatások szerint azonban érdemes ennél nagyobb mennyiségben szedni: nőknek 4000 NE, férfiaknak 5000 NE javasolt.

 

Fontos tudnunk, hogy az A-vitamin hasznosulására pozitív hatással van az E-vitaminnal való együtt fogyasztás. Minthogy zsírban oldódik az A-vitamin, ezért zsíradékkal lehet fokozni a hasznosulását, bevitelét. Az A-vitamin javítja a szervezetbe jutó vas hasznosulását is.

 

Minthogy a karotinoidok hasznosulása viszonylag alacsony az ezekből származó A-vitamin túladagolás gyakorlatilag lehetetlen. Annyi répát és paradicsomot nem lehet megenni, hogy abból A-vitamin problémánk legyen. Az állati eredetű esetében csak folyamatos több havi túlfogyasztás vezethet ehhez, de gyakorlatilag egy kiegyensúlyozott  táplálkozás mellett nem alakulhat ki felhalmozódás.

 

Egyéb tényezők mellette az A-vitamin szükségletét nagyon befolyásolja az életmódunk, táplálkozásunk. Amennyiben sok stressz ér bennünket, vagy nehéz fizikai munkát végzünk, alkoholt fogyasztunk rendszeresen, dohányzunk, akkor fokozódik a szervezetünk igénye erre a vitaminra is.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír étrendkiegészítő