A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
06 20 366 5991

Alapvető ásványi anyag, de mindent tudsz a kalciumról?

Az emberi szervezet egyik legfontosabb ásványi anyaga: testtömegünk másfél százalékát teszi ki. Mivel minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá, a táplálkozásunkban is kiemelt szerep jut neki – étrendünk mindig kalciumban gazdag kell, hogy legyen.

Mennyi kell belőle, hogy jól működjünk?

A napi kalciumszükséglet életkortól függően változik. Egy felnőttnek naponta 1000 mg-nyit kell magához vennie ahhoz, hogy fogai és csontozata egészséges maradjon, kismamáknak és a menopauzában lévő nőknek viszont naponta 1500 mg-ra van szükségük. Idős korban a csontritkulás megelőzésében is kulcsszerep jut ennek az esszenciális ásványi anyagnak.

A szervezet kalciumtartalmának kilencvenkilenc százaléka a csontokban található, ezért kevésbé köztudott róla, hogy az idegrendszer, az izmok, a véralvadás, a vérnyomás és hormonképződés folyamataiban is részt vesz. Segíti a B12-vitamin és a vas felszívódását, leghatékonyabban magnéziummal, foszforral és a D-vitaminnal együtt működik.

Amikor nincs elég belőle...

A szervezetben alacsony kalciumszintet okozhatnak különféle bélbetegségek, a hasnyálmirigy-gyulladás, a magnéziumhiány és egyes gyógyszerek is. Kalciumhiányos állapotban izomgörcsöket, szédülést, memóriazavart és egyéb viselkedésbeli változásokat, akár depressziót is tapasztalhatunk. Előfordulhat még a hajszálak és a körmök elvékonyodása, töredezetté válása is. 

Hosszabban fennálló, súlyosabb hiányállapot akár vesekövet, csontritkulást, szürkehályogot is okozhat. Nem kell azonban komoly következményektől tartanunk, ha odafigyelünk szervezetünk apró jelzéseire, hiszen ma már nagyon sok remek étrend-kiegészítőből magunkhoz vehetjük a szükséges napi mennyiséget, és számos, alapvető élelmiszer is tartalmazza ezt az ásványi anyagot.

Kalciumban magas táplálék

Magas kalciumtartalmú élelmiszernek számítanak a tejtermékek, a tojás, különféle magvak, a diófélék, a zabpehely, a gyümölcsök közül a narancs, az eper, és az aszalt füge, a zöldségek közül a brokkoli és a káposzta. Magas kalciumtartalma van ezenkívül a gombának és a babnak is, és napjainkban egyre több ásványvízbe kevernek ebből az esszenciális anyagból. Beépülését a tejcukor segíti, a rostkoncentrátumok túlzott fogyasztása, a túl sok zsiradék és koffein viszont gátolja.

A D-vitamin és a kalcium érdekes viszonya

A napi ajánlott mennyiségű D-vitamin bevitele megfelelő kalciumszintet biztosít az egészséges csontozat fenntartásához, viszont a túl nagy mennyiségben szedett D-vitamin a csontokból felszabadítja a kalciumot, ezért túladagolást idézhet elő. Ha viszont nincs elegendő a szervezetben a napfény vitaminjából, biztosan nem fog felszívódni elég kalcium, és ennek kalciumhiányos állapot lehet a következménye, amelyben fokozódik az idegek és az izmok ingerelhetősége, vagyis kisebb ingerekre hevesebben reagálnak majd.

Ha túl sok kalcium van a szervezetben

A ritkán előforduló, de annál kellemetlenebb tünetekkel járó túladagolás leggyakrabban vesebetegségek vagy nagyobb D-vitamin szint esetén következhet be. A túladagolás első jelei lehetnek a hőhullámok, a száj körüli zsibbadás, későbbi tünetek között előfordulhat hányinger, hányás, hasi fájdalom, emésztési problémák és mentális zavarok.
A kalcium túlzásba vitt szedése miatt kialakuló mellékhatások összességében ritkán fordulnak elő, de azért nem árt ezekkel is tisztában lennünk és panasz esetén szakemberhez fordulnunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: étrendkiegészítő