A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
06 20 366 5991

A C-vitamin a legjobb szemvédő vitamin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A C-vitamin egy erős antioxidáns, mely megvédi a szem szaruhártyáját a szabadgyökök támadásaitól, és egészségesen tartja a retina hajszálereit.

A C-vitamin a szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen, többek között az egészséges bőr, az inak és csontok kialakulásában, valamint a sebgyógyulásban szerepet játszó kollagén termelésben.

A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel éppen ezért fontos az egészséges bőr és az erek számára is. A C-vitamin felel többek között a bőr feszességéért, illetve és a retinában található hajszálerek rugalmasságáért, ezen túl csökkenti az olyan szembetegségek kialakulásának kockázatát, mint a szürkehályog, vagy a makuladegenerációból falkadó látás elvesztés.

Javítja a látást

A C-vitamin kiegészítő szedése csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kifejlődésének kockázatát, a már kialakult szürkehályoggal rendelkezőknél pedig egyes esetekben napi 350 mg C-vitamin kiegészítő már 2 hét után javítja a látást, írja Amanda Ursell a Vitaminok és ásványi anyagok kézikönyvében.

Védi a szem szaruhártyáját

A zöldségekben és gyümölcsökben nagy mennyiségben található C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szem számára, mely antioxidáns lévén védi az egész test kötőszöveteit, ideértve például a szem szaruhártyájában található kollagént.

Az emberi szervezet a legtöbb állattal szemben nem képes előállítani C-vitamint, ezért napi rendszerességgel kell fogyasztani friss gyümölcsöket és zöldségeket, hogy hozzájussunk ehhez a fontos tápanyaghoz. A C-vitamin hiányos étrend a látásromláson túl fogínyvérzést, izomgyengeséget, ízületi merevséget, fáradtságot, vérszegénységet és depressziót okozhat.

A legjobb C-vitaminforrások

A legjobb C-vitaminforrások közé tartoznak a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek.

  • Édes piros paprika (200 mg/100g)
  • Édes zöld paprika (120 mg/100g)
  • Eper (77 mg/ 100g)
  • kivi (59 mg/ 100g)
  • brokkoli (87 mg/ 100g)
  • karfiol (49 mg/ 100g)
  • narancs (54 mg/ 100g)

A főzéssel csökken a C-vitamintartalom

A C-vitamin egy nagyon érzékeny tápanyag, mely hő hatására, sütés és főzés közben elvész, ezért fontos a C-vitamin tartalmú élelmiszereket frissen fogyasztani. Már 1 édes pirospaprika (Kaliforniai, Kárpia paprika) elfogyasztásával fedezni tudjuk a napi C-vitaminszükségletünket.

Amennyiben valaki dohányzik, fogamzásgátló tablettát szed, vagy antibiotikumos kezelés alatt áll, nagyobb mennyiségre, akár napi 500-1000 mg C-vitamin-kiegészítőre is szükséges lehet, mivel a cigaretta, a fogamzásgátló tabletták és az antibiotikumok csökkentik és tönkreteszik a szervezetben lévő a C-vitamint.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír étrendkiegészítő