A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírást ITT talál.  Rendben
Termékek Menü
06 20 366 5991

5 ásványi anyag, ami hiányzik a legtöbb szervezetből

A felgyorsult életvitelnek, a kevesebb pihenésnek és a több stressznek köszönhetően előfordulhat, hogy kiürülnek bizonyos ásványi anyagok a szervezetből, amiket időközönként pótolni kell. Összegyűjtöttük azt az 5 leggyakoribbat, amiből a legtöbben hiányt szenvednek.

 

Kálium az izmokért

Az egyik legfontosabb elem a kálium, ami nagyon fontos szerepet tölt be a szív-, az agy-, a vese- és az izomsejtek megfelelő működésében. Az egészséges szervezet körülbelül 150 gramm káliumot is tartalmaz. Hiánya izom gyengülést okoz, ami által fáradtnak, gyengének érezhetjük magunkat. Vérszegénység, és olykor erős fejfájás is társulhat hozzá. Érdemes minél több banánt, mandulát, avokádót, lazacot fogyasztani és figyelni a napi bevitelre, ami 2-3 gramm körül alakul.

 

Rostok az egészséges emésztésért

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, amiket az emberi szervezet nehezen tud megemészteni, ezért a vastagbélben fejtik ki hatásukat. Segítenek az emésztésben, víz megkötő hatásúak. Az emésztésre serkentően hat, ha rostokban gazdag ételeket fogyasztanunk, ilyen például a körte, a dió, a mogyoró és a zöldborsó is. A reggeli zabpehely, ami ráadásul lassan felszívódó étel, szintén rostban gazdag, tökéletes napindító étel. A rostok hiánya növeli a koleszterinszintet és lassítja a metabolizmust, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez is vezethet. Naponta körülbelül 20-30 gramm rost bevitele javasolt az egészséges emésztés érdekében.

 

Kalcium a csontokért

A szervezetünk nélkülözhetetlen eleme, 99 százaléka a csontokban található, de minden sejtnek és szövetnek szüksége van rá. A csontok sűrűségének, szilárdságának biztosításában, a véralvadásban és az idegek ingerelhetőségében játszik fontos szerepet. Hiánya csontlágyulást, a gyerekeknél csontfejlődési rendellenességet okozhat. Várandósság és szoptatás során is megnő a kalcium-szükséglet, pótlásra pedig leggyakrabban tejfehérje-allergia esetén van szükség, amikor a legfőbb kalciumforrástól esik el az anya, ezért szükség van extra bevitelre. Egy felnőtt szervezetnek napi 1000 milligrammot szabad bevinni a szervezetbe. Javasolt kalciumban gazdag ételek a mák, a tejtermékek, a mandula, a spenót, a rukkola, a sárgarépa és a barnarizs.

 

Mai népbetegség a vashiány

A vas jelenléte nélkülözhetetlen a szervezet életképességének szempontjából, mivel a vas segít a szervezetnek az oxigént eljuttatni a sejtekhez. A vashiányos embereknél észrevehető tünetek a sápadtság, a gyakori fejfájás, koncentrációhiány, és összefüggésben van a vérszegénységgel is.

A vas legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerekkel kerül be a szervezetbe. Jelentős vasforrás a bárányhús, a juhhús, a paraj, a sóska, a sertésmáj, de a mákban, a mogyoróban és a téli burgonyában is megtalálható.

 

D-vitamin

A D-vitamint a szervezet saját maga állítja elő a napfény hatására. A napfény hiánynak köszönhetően, a tél végére szinte teljesen kiürül a szervezetből, ezért pótlása elengedhetetlen. Legfontosabb szerepe a kalciumháztartás szabályozása. A D-vitamin segíti a csontképződést és a fogak fejlődését. Hiánya fogromlást, csontritkulást és csontlágyulást is okozhat. Ételek, amikben megtalálható: gomba, máj és tojás. Az élelmiszerekben sokkal kevesebb mértékben van jelen, mint más ásványi anyagok, ezért pótlása kizárólag ezek fogyasztásával nem elegendő.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: étrendkiegészítő