Mi az a K-vitamin?
A K1-vitamint 1929-ben fedezték fel, amiről egy korabeli, német tudományos folyóiratban számoltak be. A cikkben „Koagulationsvitamin”-nak (véralvadásgátló-vitaminnak) nevezték el – innen származik a „K” betű. A K2-vitamint pedig Weston Price fogorvos fedezte fel, szintén a XX. század elején. Price igazi világutazó volt, és előszeretettel tanulmányozta a különböző földrészeken élő népek étkezési szokásait. A férfi megállapította, hogy a természetes étrendet követő népek körében sok olyan tápanyag található, ami a nyugati, már iparosodott ember számára ismeretlen. Ezek az ételek olyan tápanyagokat tartalmaztak, amik védelmet nyújtottak a fogszuvasodás és a krónikus betegségek ellen, ezek egyike volt a K2-vitamin.
A K-vitaminnak egyébként két fő formája van:
- a K1-vitamin (fillokinon), ami a növényi eredetű élelmiszerekben, például leveles zöldségekben található meg,
- illetve a K2-vitamin (menakinon), ami az állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben található meg.
Mivel a cikkünkben a K2-vitaminról írunk bővebben, úgy a K1-vitaminról csak annyit említenénk meg, hogy leginkább a véralvadásban játszik szerepet.
Miben található K2-vitamin?
A K2-vitamin természetes forrásai a következők:
- savanyú káposzta,
- tejtermékek, különösen a kemény sajtok,
- máj és más belsőségek,
- marhahús,
- sertéshús,
- tojássárgája,
- csirke,
- zsíros halak, például lazac.
Ahogy látható, mivel nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, így különösen a vegánoknak és a vegetáriánusoknak fontos, hogy a K2-vitamint étrend-kiegészítő formájában pótolják.
A vitamin hiányának tünetei
Az újszülöttek körében és bizonyos gyomor-, és bélrendszeri betegségekben, például cöliákiában és fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél nagyobb a K-vitamin-hiány kockázata. A K1-vitamin-hiány növeli a véralvadáshoz szükséges időt, a K2-é pedig csökkentheti a kalcium felszívódását, ami csontritkuláshoz vezethet.
Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet K-vitamin szintjét. Ilyen például egy hosszú antibiotikum-kúra, ami elpusztíthatja a K-vitamint termelő bélbaktériumokat. Egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szintén gátolhatják a K-vitamin felszívódását a szervezetben.
Ami a beviteli mennyiséget illeti, felnőtt férfiaknak 120 mikrogramm (mcg), a nőknek pedig napi 90 mikrogramm javasolt (külön a K2-vitaminra nincs konkrét ajánlás).
Mit nyerhetünk, ha K2-vitamint szedünk?
A véralvadásban és a sebgyógyulásban is döntő szerepe van, ugyanakkor számos egyéb pozitív egészségügyi hatása van. Emellett csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és javíthatja a szív általános egészségét, ugyanis aktivál egy fehérjét, amely megakadályozza az érfalakban a kalcium lerakódását. Továbbá segít az optimális csontsűrűség megőrzésében, ugyanis támogatja a kalcium beépülését a csontokba.
Csökkenti a szorongást és a depresszióra való hajlamot. A magas vércukorszint növelheti a depresszió, a szorongás és az egyéb kognitív zavarok kialakulásának kockázatát. Egy 2016-os tanulmány a K2-vitamin hatásait vizsgálta olyan patkányok esetében, akik magas vércukorszinttel küzdöttek, és emiatt szorongásos, depressziós és memóriazavaros tüneteik jelentkeztek. 10 hét elteltével a kezelés normalizálta a rágcsálók vércukorszintjét, és csökkentette a szorongásos, depressziós tüneteket - azonban a memóriazavar megmaradt.
A K2-vitamin tehát fontos tápanyag a szervezet számára, D3-vitaminnal együtt pedig még jobban felszívódik, így kitűnően kiegészítik egymást.
Rendeld meg a Jamieson K2+D3-vitamin komplexet, ami tartalmazza a szükséges vitamin mennyiséget a szervezeted számára!