Barion Pixel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Nemcsak a weboldal küld a látogató böngészőjének cookie-t, de külső, független auditáló szolgáltatás (Google Analytics) is méri az oldal látogatását ilyen eszközzel. A mérési adatok kezeléséről a http://www.google.com/intl/hu/analytics weboldalon lehet részletesen tájékozódni

Hungarian
Kategóriák

3 ok, amiért neked is érdemes K2-vitamint szedned

3 ok, amiért neked is érdemes K2-vitamint szedned

A K2-vitaminról viszonylag kevesebb szó esik a mainstream médiában, pedig egy rendkívül fontos tápanyagról van szó. Szerencsére természetes forrásokból, és étrend-kiegészítő formájában egyaránt bevihető. A cikkben többek között azt is megmutatjuk, mely ételek tartalmaznak K2-vitamint, valamint milyen hatásai vannak.

Mi az a K-vitamin?

A K1-vitamint 1929-ben fedezték fel, amiről egy korabeli, német tudományos folyóiratban számoltak be. A cikkben „Koagulationsvitamin”-nak (véralvadásgátló-vitaminnak) nevezték el – innen származik a „K” betű. A K2-vitamint pedig Weston Price fogorvos fedezte fel, szintén a XX. század elején. Price igazi világutazó volt, és előszeretettel tanulmányozta a különböző földrészeken élő népek étkezési szokásait. A férfi megállapította, hogy a természetes étrendet követő népek körében sok olyan tápanyag található, ami a nyugati, már iparosodott ember számára ismeretlen. Ezek az ételek olyan tápanyagokat tartalmaztak, amik védelmet nyújtottak a fogszuvasodás és a krónikus betegségek ellen, ezek egyike volt a K2-vitamin. 

A K-vitaminnak egyébként két fő formája van:

  • a K1-vitamin (fillokinon), ami  a növényi eredetű élelmiszerekben, például leveles zöldségekben található meg,
  • illetve a K2-vitamin (menakinon), ami az állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben található meg.

Mivel a cikkünkben a K2-vitaminról írunk bővebben, úgy a K1-vitaminról csak annyit említenénk meg, hogy leginkább a véralvadásban játszik szerepet.

Miben található K2-vitamin?

A K2-vitamin természetes forrásai a következők:

  • savanyú káposzta,
  • tejtermékek, különösen a kemény sajtok,
  • máj és más belsőségek,
  • marhahús,
  • sertéshús,
  • tojássárgája,
  • csirke,
  • zsíros halak, például lazac.

Ahogy látható, mivel nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, így különösen a vegánoknak és a vegetáriánusoknak fontos, hogy a K2-vitamint étrend-kiegészítő formájában pótolják.

A vitamin hiányának tünetei

Az újszülöttek körében és bizonyos gyomor-, és bélrendszeri betegségekben, például cöliákiában és fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél nagyobb a K-vitamin-hiány kockázata. A K1-vitamin-hiány növeli a véralvadáshoz szükséges időt, a K2-é pedig csökkentheti a kalcium felszívódását, ami csontritkuláshoz vezethet.

Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet K-vitamin szintjét. Ilyen például egy hosszú antibiotikum-kúra, ami elpusztíthatja a K-vitamint termelő bélbaktériumokat. Egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szintén gátolhatják a K-vitamin felszívódását a szervezetben.

Ami a beviteli mennyiséget illeti, felnőtt férfiaknak 120 mikrogramm (mcg), a nőknek pedig napi 90 mikrogramm javasolt (külön a K2-vitaminra nincs konkrét ajánlás).

Mit nyerhetünk, ha K2-vitamint szedünk?

A véralvadásban és a sebgyógyulásban is döntő szerepe van, ugyanakkor számos egyéb pozitív egészségügyi hatása van. Emellett csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és javíthatja a szív általános egészségét, ugyanis aktivál egy fehérjét, amely megakadályozza az érfalakban a kalcium lerakódását. Továbbá segít az optimális csontsűrűség megőrzésében, ugyanis támogatja a kalcium beépülését a csontokba.

Csökkenti a szorongást és a depresszióra való hajlamotA magas vércukorszint növelheti a depresszió, a szorongás és az egyéb kognitív zavarok kialakulásának kockázatát. Egy 2016-os tanulmány a K2-vitamin hatásait vizsgálta olyan patkányok esetében, akik magas vércukorszinttel küzdöttek, és emiatt szorongásos, depressziós és memóriazavaros tüneteik jelentkeztek. 10 hét elteltével a kezelés normalizálta a rágcsálók vércukorszintjét, és csökkentette a szorongásos, depressziós tüneteket - azonban a memóriazavar megmaradt.

A K2-vitamin tehát fontos tápanyag a szervezet számára, D3-vitaminnal együtt pedig még jobban felszívódik, így kitűnően kiegészítik egymást. 

Rendeld meg a Jamieson K2+D3-vitamin komplexet, ami tartalmazza a szükséges vitamin mennyiséget a szervezeted számára!

Tartalomhoz tartozó címkék: vitamin
Árukereső.hu Árukereső.hu